Ştiri

Sursa imaginii:

Postat de: Daniela Socolovschi

Ştiri / Social

19 Dec. 2020 / 08:56

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc pe Sfântul Ierarh Nicolae

Creştinii ortodocşi de stil vechi îl sărbătoresc astăzi pe Sfântul Ierarh Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni” şi considerat un simbol al milosteniei, al generozităţii şi al faptelor bune, ocrotitorul copiilor, văduvelor, orfanilor, soldaţilor şi al marinarilor.

Sărbătoarea este importantă pentru credincioşi, fiind marcată cu cruce roşie în calendarul ecumenic.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în ţinutul Lichiei, într-o familie cu credinţă în Dumnezeu. Avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinţii săi să îşi îndrepte fiul către slujirea bisericii. Nicolae a devenit preot, trăind în post şi rugăciuni, cu frică de Domnul.

Ziua de 19 decembrie este una plină de tradiţii şi obiceiuri din popor. Este totodată ziua de Moş Nicolae, aşteptată mai ales de cei mici. Or, în fiecare an, în noaptea de 18 spre 19 decembrie, copiii îşi lustruiesc ghetele, pentru că Moş Nicolae vine să le aducă daruri, dacă au fost cuminţi. Totodată, se zice că “cei obraznici vor primi o nuieluşă în loc de dulciuri şi cadouri”.

Tradiţia spune că Moş Nicolae vine pe un cal alb şi este protectorul celor nevoiaşi şi al orfanilor. Se mai crede că Sfântul Nicolae are puterea de a-i salva pe marinarii de la înec şi că apără văduvele şi soldaţii pe timp de război.

De Sfântul Nicolae, în case se aduc crengi de pomi fructiferi care se pun în apă pentru a înflori până de Anul Nou. Dacă acest lucru se întâmplă, anul următor va fi unul plin de belşug.

Sărbătoarea este cinstită de numeroşi creştini ce îi poartă numele. În Republica Moldova peste 50 de mii de oameni îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae. 

Comentarii