Iulian Chifu spune că retragerea lui Negruță ar trebui să fie urmată de retragerea ambasadorului rus de la Chișinăi

Decizia Guvernului de a retrage pe o perioadă nedeterminată ambasadorul Moldovei la Moscova, Andrei Neguța, înseamnă scăderea gradului de reprezentare a unui stat. De această părere este Iulian Chifu, fostul consilier al ex-președintelui României Traian Băsescu.

Într-un editorial pentru portalul Deschide, Chifu susține că după acest act, autoritățile ruse ar trebui, drept replică, să-și retragă ambasadorul, acceptând nivelul redus de reprezentare.

„Formal, este un prim pas care poate duce fie la revizuirea unui comportament, schimbarea contextului ce a generat reacția și reluarea relației, respectiv revenirea ambasadorului în capitală, fie poate duce la agravarea situației. Formula de agravare înseamnă retragerea ambasadei și ruperea relațiilor bilaterale.

Firește, nu suntem acolo, dar, teoretic, o pantă descendentă a relațiilor bilaterale, respectiv agravarea diferendului, poate duce la ruperea relațiilor diplomatice în mod real”, a declarat Chifu pentru Deschide.md

Reamintim că Președintele Igor Dodon a reacționat dur la decizia de chemare a ambasadorului Neguță. Într-o postare pe pagina sa de facebook Dodon a calificat gestul guvernării drept un act neprietenos, pentru a-i sabota vizita la Moscova, la summit-ul informal al șefilor de state-membre a CSI, unde a fost invitat de președintele rus, Vladimir Putin.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.