03:39:12 25.04.2024
Stiri

„Reporteri fără Frontiere” a obținut o VICTORIE istorică împotrivă serviciului de spionaj al Germaniei

Știri 18.12.2017 17:30 Vizualizări1257 Autor: Ziarul National


„Reporteri fără Frontiere” a obținut o VICTORIE istorică împotrivă serviciului de spionaj al Germaniei Sursa: ziare.com

Organizația „Reporteri fără Frontiere” a câștigat un proces împotriva serviciului german de informații externe BND. Acesta este un semn bun, nu numai pentru libertatea presei.

Statul vrea să știe ce dușmani are. El vrea și trebuie să combată orice posibile pericole. Apărarea securității, a libertății este un lucru onorabil care merită tot sprijinul nostru. Prin urmare, este bine și necesar să avem servicii de informații eficiente.

O importantă funcție de securitate este atribuită Serviciului Federal de Informații (BND). Că acesta nu acționează întotdeauna cu sensibilitate în alegerea mijloacelor și metodelor sale se știe.

În urma dezvăluirilor fostului agent american Edward Snowden, BND s-a văzut supus pe bună dreptate unor critici dure din cauza participării la programul de spionaj global al Agenției Naționale de Securitate din SUA (NSA). O comisie de anchetă a Parlamentului german (Bundestag) a ajuns la concluzia că serviciul de informații externe al Germaniei și-ar fi depășit cu mult atribuțiunile.

Cuvintele cheie ale scandalului transatlantic au fost „supravegherea telecomunicațiilor strategice” și „informații despre telecomunicații externe”.

Nicio colectare de date fără temei juridic!

Exact acești termeni se regăsesc acum într-o decizie a Tribunalului administrativ federal în favoarea organizației „Reporteri fără Frontiere” (RFF) și a unui avocat. Aceștia au intentat un proces împotriva BND pentru că serviciul de informații le-a stocat și analizat datele de conectare la telecomunicații într-un fișier numit Veras (abrevierea înseamnă „sistemul de analiză a datelor despre trafic”).

În acest fișier au fost stocate așa-numitele metadate din convorbirile telefonice cu străinătatea.

BND consideră că acțiunea a fost legală pentru că ar fi fost anonimizate toate datele obținute fie din interceptarea proprie a convorbirilor, fie de la alte servicii de informații. Din fericire, judecătorii nu au luat în considerare acest argument, invocând lipsa temeiului juridic pentru această ingerință masivă în secretul telecomunicațiilor, care este garantat în articolul 10 din Legea fundamentală.

BND dispune de mijloace eficiente

Cu toate acestea, garanția nu este absolută. În anumite condiții, BND poate stoca și evalua metadatele și chiar conținutul din apelurile telefonice interceptate ca parte a măsurilor de monitorizare specifice.

Iar aceste constatări pot fi folosite în mod expres pentru a evita pericolul. Este un lucru util, la urma urmei. Astfel de măsuri de amploare se bazează pe suspiciuni concrete și sunt potrivite, de exemplu, pentru a preveni un atac terorist în Germania. Cu alte cuvinte, serviciul de informații externe are la dispoziție mijloace eficiente.

În cazul de față, însă, organizația „Reporteri fără Frontiere” s-a apărat față de pericolul realist de a intra în vizorul BND fără temei, prin intermediul interceptărilor.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului se ocupă de jurnaliști în țările autoritare și dictaturi. Desigur, aceștia trebuie să se poată baza pe confidențialitatea comunicării cu RFF.

Lupta antiteroristă nu este slăbită

Nu se pune problema insinuării unor intenții de rea-credință în activitatea BND. Aceasta ar știrbi, în contextul sentinței de față, onorabilitatea serviciului de informații.

Cu toate acestea, chiar dacă pericolul utilizării abuzive a datelor poate părea abstract și teoretic, orice reducere a riscurilor trebuie salutată.

Prin urmare, decizia Tribunalului administrativ federal constituie cu adevărat un „succes istoric”. Aceasta este și opinia reclamantului RFF - pe bună dreptate.

Și alții ar trebui acum încurajați să acționeze împotriva stocării ilegale a datelor. Verdictul este mult mai mult decât o victorie pentru libertatea presei. În egală măsură consolidează drepturile civice și drepturile omului.

Scepticilor ar trebui să li se spună că BND nu va fi slăbit, prin această sentință, în lupta sa importantă împotriva teroriștilor și a altor pericole. Ascultarea, stocarea și evaluarea datelor continuă să fie permise, există legi clare pentru asemenea acțiuni. Dar aceste legi trebuie respectate.

Sursa: ziare.com


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md