05:57:22 24.04.2024
Stiri

Ce urmează după chemarea Ambasadorului de la Moscova: „În mod normal, după acest gest, Federația Rusă e obligată să-și retragă și ea Ambasadorul”

Politică 18.12.2017 18:00 Vizualizări2218 Autor: Ziarul National
Ce urmează după chemarea Ambasadorului de la Moscova: „În mod normal, după acest gest, Federația Rusă e obligată să-și retragă și ea Ambasadorul” Hotnews


Retragerea Ambasadorului Andrei Neguță din Federația Rusă pe o perioadă nedeterminată este un semnal că în relația bilaterală dintre Chișinău și Moscova există subiecte nereconciliabile, susține analistul politic și fost consilier prezidențial la București, Iulian Chifu.

„Retragerea Ambasadorului, pe perioada nedeterminată, înseamnă scăderea gradului de reprezentare a unui stat și este semnalul public cel mai grav și anume că în relația bilaterală există puncte de contencios nereconciliabile. În mod normal, după acest gest, Federația Rusă e obligată să-și retragă și ea Ambasadorul și să răspundă acceptând nivelul redus de reprezentare.

CITIȚI și Ambasadorul R. Moldova la Moscova, CHEMAT la Chișinău „pe o durată nedeterminată”: „În legătură cu cazurile de hărțuire și intimidare”

Formal, este un prim pas care poate duce fie la revizuirea unui comportament, schimbarea contextului ce a generat reacția și reluarea relației, respectiv revenirea Ambasadorului în capitală, fie poate duce la agravarea situației. Formula de agravare înseamnă retragerea Ambasadei și ruperea relațiilor bilaterale. Firește, nu suntem acolo, dar, teoretic, o pantă descendentă a relațiilor bilaterale, respectiv agravarea diferendului, poate duce la ruperea relațiilor diplomatice în mod real. Un asemenea pas nu s-a consumat din timpul războiului rece, în unele cazuri, iar pentru statele occidentale, din timpul Războiului al Doilea Mondial. Statele pot să fie în conflict deschis fără să renunțe la reprezentarea lor. Totuși, există precedente. Relația SUA-Iran a fost viciată până de curând și reprezentarea avea loc prin intermediul Ambasadei elvețiene. La fel, în cazul războiului ruso-georgian ruptură a însemnat și retragerea ambasadelor. Există cazuri multiple
”, a declarat Chifu pentru deschide.md.

Iulian Chifu își exprimă speranța că situația nu va avea
o escaladare ulterioară.

„Speranța mea e ca semnalul să fie cumpănit și înțeles la justă valoare și să se evite o escaladare pe mai departe. Deși a avut loc anexare Crimeei, de exemplu, Rusia și Ucraina nu au rupt relațiile și au ambasadele reciproce, chiar dacă reprezentarea e sub nivelul de ambasador”, a adăugat Chifu pentru aceeași sursă.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md