Giganții mondiali din industria parfumeriei de lux se judecă cu o companie care își are reprezentanța în Mall-urile din Capitală

Passion

În primăvara acestui an, 14 companii de talie mondială din industria produselor de parfumerie (L’OREAL Company, Giorgio Armani S.p.A. JEAN CACHAREL Company, Diesel S.p.A. Company, Polo/Lauren Company L.P., Yve Saint Laurent Parfums, LANCOME PARFUMS ET BEAUTE & CIE, Chanel SARL, COTY Germany GMBH, The Zadafo Verwaltungsgesellschaft GmbH Company, Zino Davidoff SA, HUGO BOSS Trade Mark Management GmbH & Co. KG, Calvin Klein Trademark Trust, Bulgari S.p.A) prin intermediul reprezentantului au acționat în instanța de judecată un agent economic cu capital străin din Republica Moldova de pe același segment de piață – Lepassion. Motivul invocat a fost faptul că Lepassion ar încălca în vreun mod drepturile exclusive ale acestora asupra mărcilor sale. Precizăm că, Lepassion este un investitor străin pe piața locală și are reprezentanțe în Mall-urile din Capitală.

Compania neagă vehement aceste acuzații, explicând că importă și comercializează oficial produsele unei mărci înregistrate la nivel internațional de către WIPO (World Intellectual Property Organisation). În acest sens a prezentat în instanța de judecată dovada că marca „Lepassion” este înregistrată de Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale la fel ca mărcile companiilor care au stipulat în acțiunea lor că pârâții ar utiliza o „marcă anonimă”. În același context, compania „Lepassion” a solicitat termen pentru a prezenta acte confirmative privind caracterul oficial al colaborării dintre aceștia de la „compania mamă” care își are sediul în Turcia și este proprietara mărcii asupra căreia indirect este îndreptat acest litigiu.

De asemenea, compania consideră total neîntemeiate acuzațiile privind activitățile sau practicile ilegale, explicând că la toate secțiile comerciale ce comercializează exclusiv produse ale mărcii „Lepassion” (inclusiv din toate statele în care această marcă este prezentă pe piață) este menționată doar marca oficială „Lepassion” cu toate trăsăturile sale caracteristice înserate pe toate ambalajele și cutiile sale. Fiecare produs de parfumerie are nu doar marca, ci și propriul model, astfel încât cumpărătorii cunosc cu exactitate că procură o marcă înregistrată la nivel internațional, iar drept confirmare a autenticității mărcii importate este chiar înregistrarea acesteia de către Organizația Mondială a Proprietății Intelectuale (WIPO) .

Compania deținătoare a mărcii „Lepassion” cu sediul în Turcia s-a arătat îngrijorată de practicile din sistemul judiciar al Republicii Moldova și intenționează să solicite Ambasadei Republicii Turcia din Moldova intervenirea în cadrul procesului spre a monitoriza legalitatea derulării procesului judiciar. Aceștia menționează că având o activitate internațională de durată, sunt indignați de lansarea unor asemenea acuzații care lezează imaginea mărcii sale și vor lua toate măsurile necesare pentru a-și proteja drepturile și imaginea propriei companii.

Contactați de echipa Diez, reprezentanții companiei pârâte ne-au relatat următoarele:

Muntean Sergiu: „În opinia noastră există o multitudine de încalcări evidente ale legislației depistate pe marginea acestui caz, un exemplu ar fi faptul că, la dosar există doar un act de constatare a faptelor, obținut, în opinia noastră, cu încălcari esențiale ale prevederilor legale obligatorii, fără a avea autorizarea instanței de judecată (încheierea de admitere a măsurilor de asigurare a probelor) acolo unde aceasta este necesară, violând astfel garanțiile pe care legislația le asigură clienților noștri investitori străini în cadrul unui proces judiciar civil. În opinia noastră, inexplicabil este acel fapt că deși acest act de constatare vorbește despre afișarea unor liste comparative la rafturile secțiilor comerciale, în multitudinea de poze efectuate nu există vreo poză care ar prezenta clar listele date la vitrina sau pe rafturile secțiilor comerciale, unicile poze cu careva liste în copii simple fără careva ștampile sau semnături pe ele sunt efectuate în așa mod încât să nu se poată determina cu exactitate locul unde acestea au fost făcute.

 Despre alte încălcări grave ale legislației prezente în acest caz ne vom expune în cadrul examinării cauzei.

Din aceste considerente, clienții noștri s-au văzut nevoiți să sesizeze toate instituțiile de drept competente, inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii, Procuratura Anticorupție, Ministerul Justiției, dar și Uniunea Executorilor Judecătorești, iar în scurt timp urmează să se adreseze Ambasadei Republicii Turcia în Moldova și instituțiilor internaționale competente dacă acest lucru va fi necesar”.

Vulpe Irina: „Ne exprimăm clar dezacordul cu acțiunea înaintată. Considerăm că fiecare persoană are dreptul de a desfășura o activitate de antreprenoriat și cu atât mai mult să fie protejată această activitate, altfel nimic nu ar mai avea sens. Împreună cu colegul meu pe caz am sesizat o serie de abateri care în opinia noastră încalcă vehement depturile procesuale și materiale ale clienților noștri. Ne vom fundamenta poziția prin toate probele pe care le deținem, în așa fel demonstrând legalitatea activității companiei pe care o reprezentăm”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Cristina Aramă
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente