Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Un nou elicopter SMURD va…

Un nou elicopter SMURD va efectua operațiuni de salvare pentru R. Moldova 

Un nou elicopter SMURD va efectua în scurt timp operațiuni de salvare pentru R. Moldova. Aparatul de zbor a fost prezentat pe 14 decembrie curent, la uzina de asamblare din Brașov, România.

O delegație din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI în frunte cu generalul – maior Mihail Harabagiu a fost prezentă la verificarea calităților elicopterului.

Aparatul de tip H135 va înlocui elicopterul, care a suportat un accident de aviație la Haragâș în vara anului 2016. Acesta urmează să ajungă la Iași, de unde va fi operațional pentru intervențiile din R. Moldova.

Prin intermediul proiectului transfrontalier SMURD, cetățenii țării noastre pot beneficia de asistență calificată în situații de risc. Mai mult, de la lansarea Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare, în R. Moldova au fost efectuate 38 operațiuni aero –medicale pentru salvare oamenilor.

Vineri, 2 iunie 2017, s-a împlinit un an de la prăbușirea într-o pădure din apropierea satului Haragâş, Cantemir a unui elicopter al Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare (SMURD) Iaşi, accident în urma căruia au decedat toți cei patru membri ai echipajului.

Ultima intervenţie a celor patru salvatori SMURD Iaşi a fost întreprinsă joi, 2 iunie 2016, pentru transportarea la Spitalul Clinic Republican a unei profesoare de limba engleză din Vulcăneşti, de 85 de ani. După ce au aterizat cu succes pe Stadionul Republican, salvatorii au fost solicitaţi pentru preluarea unui alt pacient din Cahul. Este vorba despre un cetăţean american de 64 de ani care, aflându-se la o staţiune de odihnă, a suportat un accident vascular. Echipajul a reacţionat imediat şi, după ce a fost alimentat cu combustibil pe Aeroportul Internaţional Chişinău, elicopterul a decolat spre Cahul, dar în mai puţin de o oră s-a prăbuşit în raionul Cantemir. A fost cea de-a 20 intervenţie a unui elicopter SMURD peste Prut în mai puţin de un an.

Citiți și:

Patru salvatori-eroi şi două ipoteze ale tragediei

 

Sursa foto: dse.md