„Un fiasco monumental al lui Plahotniuc personal. Iată deja nu mai are trecere în cancelariile partenerilor de dezvoltare. Asta s-a văzut mai întâi în cadrul vizitei de la Bruxelles, atunci când a mai prins pe cineva pe coridoarele instituţiilor europene. Dl. Buquicchio se străduia din răsputeri să privească în altă parte în fotografia în care a fost prins. Până la urmă într-un fel sunt ridicole deja aceste tentative de a încăpea cumva pe uşa din spate pentru a-şi trage câteva fotografii. În SUA, s-a întâmplat exact acelaşi lucru. Am zis chiar înainte de vizită, că vor fi la pachet doi congresmeni oarecare şi un senator – acesta intră probabil în preţul promoţional al celor care-i organizează aceste vizite lui Plahotniuc pe bani grei. S-a văzut că nu a ieşit nimic din ceea ce a vrut. De fapt, relaţiile cu Bruxelles-ul erau deja deteriorate şi aici la minuni nu ne aşteptam să vedem, dar tentativa disperată a fost totuşi să se agaţe într-un fel de SUA, ca partener strategic, având în vedere că anterior au avut contacte cu administraţia SUA. Iată că această vizită a demonstrat că Plahotniuc nu mai este deja agreat. Am impresia că şi americanii, dar şi europeni într-un fel, sunt gata să-l mai tolereze un timp oarecare la guvernare din varii considerente, în primul rând geopolitice, dar deja nu sunt pregătiţi să şi-l asume ca partener”, afirmă comentatorul politic.

Cât despre şansele lui Plahotniuc de a ajunge prim-ministru, aşa cum se vehiculează tot mai des, Victor Ciobanu crede că în SUA i s-ar fi „sugerat” să nu facă acest lucru. Totuşi, analistul politic nu exclude că Plahotniuc va merge oricum spre această funcţie, reieşind din faptul că oligarhul a acţionat în repetate rânduri ca un jucător şi nu ca un actor politic raţional.

„Am să speculez, dar cred că şi de acolo unde a fost, a fost sfătuit să nu facă asemenea tentative, să nu meargă la acest post de premier. Se cunoaşte că-şi doreşte această funcţie, dar nu neapărat postul de premier, cât o poziţie oficială ca să fie vizibil. În cadrul acestor vizite despre care am vorbit mai sus, s-a văzut că el a mers în componenţa delegaţiei la Bruxelles, unde de fapt protocolul presupunea o întâlnire a oficialilor cu ministrul de Externe şi ministrul Justiţiei, iar Plahotniuc a stat la un colţ de masă. Astfel, după cum îi firea, Plahotniuc nu mai vrea să tolereze acest lucru, vrea să fie primit în cancelarii. Dar zic încă o dată: bănuiesc că i s-a sugerat să nu insiste pe acest moment, având în vedere tot fundalul, indiferent că este parţial speculativ, parţial este facturat cu dosare. De aceea, reieşind din logica politică privită inclusiv din Occident, este inadmisibil să devii premier cu asemenea probleme, cu o lipsă de legitimitate, aşa cum suntem noi în situaţia actuală. Partidul care se pretinde cel de guvernare şi cel mai mare din RM nu are mai mult de 3% în sondaje. Este ceva imaginabil în ţări cu democraţii consacrate, la noi este posibil aşa ceva. Deci, cred că va fi chiar o sfidare”, a declarat Victor Ciobanu, într-un interviu pentru Tribuna.

„Pe de altă parte, nu pot să nu iau în calcul şi acest scenariu ca el să devină premier. Până la urmă, Plahotniuc foarte des ne-a demonstrat că nu acţionează ca un actor politic raţional, ci ca un jucător, iar el este jucător de speţă, care permanent ridică miza jocului şi de multe ori i-a reuşit. Ne amintim atunci când i-a promis dnei Nuland că va părăsi politica RM şi nu a făcut-o. Este modalitate lui de a pune partenerii în faţa unui fapt împlinit şi să le zică: asta-i situaţia, aşa s-a primit, fără mine până la urmă nu se poate, dacă nu sunt eu, nu controlez situaţia, îl aveţi pe Dodon şi tancurile. Nu trebuie să negăm că noi suntem implicaţi într-o conjunctură geopolitică anume, dar asta sunt cu totul alte jocuri, cu totul alţi termeni, decât cei care ni se servesc pe interior”, a conchis comentatorul politic.