Ambasada R.Moldova în Canada a organizat o masă rotundă în Parlamentul Federal al Canadei

Parlamentul Federal al Canadei a găzduit Panelul de discuții întitulat “Rethinking Policy Towards Eastern Europe: The Case of Moldova, Georgia, and Ukraine”.

Susținută de Președintele Comisiei pentru Politică Externă și Dezvoltare Internațională (FAAE) a Camerei Comunelor din cadrul Legislativului canadian, Onorabilul Robert Nault, precum și Delegația Uniunii Europene în Canada și a misiunii diplomatice a Estoniei la Ottawa (ţară care deține Președinția în exercițiu la Consiliul UE), masa rotundă a fost co-organizată de Ambasadele celor trei state asociate cu UE – Republica Moldova, Georgia, Ucraina.

Evenimentul a avut ca speakeri principali Ambasadorii Delegației UE, Estoniei, Moldovei, Georgiei, Ucrainei, Directorul General pentru Europa de Est și Eurasia din cadrul MAE al Canadei, Directorul politic din cadrul MAE al Ucrainei. Dr. Andres Kasekamp,  Șeful Catedrei studii estoniene din cadrul Universității din Toronto a participat în calitate de vorbitor principal cu tematica “State of play for the EU Eastern Partnership”.

De asemenea, printre participanții la masa rotundă au fost membrii Comisiei pentru Politică Externă, ai Comisiei pentru Apărare, Grupului parlamentar de prietenie Moldova-Canada, ai Congresului Ucraina-Canada, reprezentanți ai MAE canadian și ai corpului diplomatic străin acreditat la Ottawa, precum și formatori de opinie din Canada.

Evenimentul și-a propus drept scop sporirea vizibilității în societatea canadiană a acestor trei state din Parteneriatul Estic  cu un nivel avansat de dialog cu UE, precum și discutarea modalităților de angajare a Canadei în susținerea proceselor democratice și transformărilor economice desfășurate de acestea.

Speakerii au împărtășit viziuni comune asupra necesității continuării reformelor în țările asociate UE și a rolului important al Canadei în susținerea acestor procese de transformare profundă la care s-au angajat noile democrații est-europene.

De asemenea, vorbitorii au subliniat interesul deosebit al Canadei pentru promovarea activă a valorilor democratice în plan global, în special în contextul presiunilor sporite asupra actualului sistem mondial bazat pe normele de drept internațional, Canada consolidându-și tot mai mult rolul de actor important pe scena politică internațională.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.