Principală  —  Blog  —  Diaspora   —   Canada în așteptarea sărbătorilor

Canada în așteptarea sărbătorilor

În Canada, sărbătorile sunt la un loc de cinste, în special Paștele, Halloween-ul și, bineînțeles, Crăciunul. Probabil, din cauza multitudinii de culturi și obiceiuri acumulate aici din toate colțurile lumii.

Cu vreo două luni înainte de sărbătorile de iarnă, populația își arată primele semne de așteptare. La început apar decorațiuni în magazine și pe străzi cu inscripții „Ho-ho-ho” și „Merry Christmas”, apoi, încetul cu încetul, casele locuitorilor se transformă, fiind decorate cu tot felul de podoabe care ne dau de știre că sosește Crăciunul. Acest Crăciun nu este unul de excepție, deja din noiembrie am început a zări prin ferestrele caselor luminițele brazilor decorați.

Încep să apară prin curțile caselor felurite figurine de cerbi și săniuțe, Moși Crăciuni, Maria cu pruncul Isus în iesle cu steaua ce luminează deasupra și diverși omuleți de zăpadă. Bineînțeles, de pe ușile caselor sunt nelipsite buchetele sau coroanele confecționate din ramuri de brad și poisentie, care se mai numește „mistletoe”, simbolizând Crăciunul. Mii de beculețe multicolore luminează copacii și casele oamenilor, transformând cartiere întregi într-o poveste.

În școli și grădinițe copiii fac schimb de felicitări, pe care, de Crăciun, le poți cumpăra în orice magazin. Se fac diferite proiecte de caritate, ca, de exemplu, „shoebox gift”, care este foarte răspândit în Canada. De Crăciun, fiecare elev umple o cutie de încălțăminte cu diferite daruri, atașându-i și un mesaj adresat unui copilaș din țările sărace, cum ar fi cele din Africa. Apoi, o sigilează și plătește 10 USD, ca darul să fie transportat la destinație. Astfel și copilașii din alte capete ale lumii au parte de o mică sărbătoare de Crăciun.

În spitale și în case de bătrâni vine Moș Crăciun cu un grup de colindători, aducând cadouri pentru pacienți.

În toate instituțiile apar decorațiuni, iar colegii de serviciu fac schimb de cadouri. În Canada, de Crăciun, se face multă caritate. Lumea se asigură ca toți cei bolnavi, cei săraci și boschetarii, să aibă parte de o sărbătoare frumoasă.

Toți în Canada așteaptă cu nerăbdare sărbătorile de iarnă. În magazine răsună muzică de Crăciun, iar reducerile de prețuri înnebunesc cumpărătorii. Pretutindeni este o atmosferă de sărbătoare care nu te poate lăsa indiferent și vrând-nevrând intri și tu în acest vârtej de fericire.

Violina Ahtemenciuc, Canada