Partidele de extrema dreaptă din Europa și-au dat întâlnire la Praga

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lideri ai partidelor europene de extremă dreapta, între care lidera Frontului Naţional francez Marine Le Pen şi liderul Partidului Libertăţii din Olanda Geert Wilders, se întâlnesc sâmbătă în cadrul unei conferinţe controversate în capitala cehă Praga. Poliţia cehă a întărit măsurile de securitate în oraş, unde sunt anunţate manifestaţii împotriva xenofobiei, informează Agerpres.

Reuniunea, la care mai iau parte între alţii reprezentanţi ai Partidului Libertăţii din Austria şi ai Ligii Nordului din Italia, este organizată la invitaţia unei figuri noi de pe scena extremei drepte europene, antreprenorul ceho-japonez Tomio Okamura, al cărui Partid pentru libertate şi democraţie directă (SPD), fondat în 2015, a obţinut 10,6% la alegerile legislative din octombrie.

Aliate în cadrul Mişcării pentru o Europă a Naţiunilor şi Libertăţilor (MENL), grup politic din Parlamentul European fondat acum doi ani, formaţiunile participante la reuniunea de la Praga, intitulată „Pentru o Europă a naţiunilor suverane”, afirmă că aceasta se va concentra pe cooperarea în Europa, în afara structurilor Uniunii Europene.

Autorităţile cehe au decis întărirea dispozitivului de securitate după ce o serie de grupări de stânga au anunţat manifestaţii, inclusiv în cartierul praghez unde are loc reuniunea, dar şi pentru a veghea la securitatea personală a lui Geert Wilders, care a primit ameninţări cu moartea după remarcile sale din trecut ostile islamului.

Tomio Okamura a beneficiat de susţinerea preşedintelui ceh Milos Zeman, politician de stânga cunoscut pentru discursul său prorus, prochinez şi antimusulman şi favoritul alegerilor prezidenţiale prevăzute să aibă loc în ianuarie în Republica Cehă – vehement opusă sistemului european de cote de distribuire a migranţilor şi care a primit doar 12 migranţi în cadrul acestui program, notează AFP.

Minoritatea musulmană este cvasiinexistentă în Cehia, care are o populaţie de 10,6 milioane.

Politologul Cas Muddle de la Universitatea din Georgia, SUA, a declarat pentru dpa înainte de reuniune că MENL este o „grup foarte slab organizat al cărui scop principal este de a extrage finanţare de la UE”. Potrivit lui Muddle, este vorba de fapt doar de un „subgrup de partide radicale de dreapta din Europa şi din PE care nici măcar nu au fost în stare să profite de Brexit”, în urma căruia puternicul contingent britanic de parlamentari de dreapta şi eurosceptici urmează să părăsească Parlamentul de la Strasbourg.

Conferinţa de la Praga pare să fie o încercare de revitalizare prin includerea unei noi formaţiuni, care a avut succes la recentele alegeri, SPD-ul ceh, a menţionat politologul american.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...