Iniţiativa prezentată de viceministrul Justiţiei, Nicolae Eşanu, a fost criticată dur de socialişti, comunişti, dar şi de cei din PD. Cel care a cerut excluderea proiectului de lege de pe ordinea de zi a fost chiar preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov.

„Nu există pericol mai mare decât încălcarea ordinii constituţionale, chiar şi eventuala cetăţenie multiplă în cazul unor funcţionari. Eu am avut obligaţia, potrivit Constituţiei, să vin cu acest proiect de lege”, a fost explicaţia viceministrului Justiţiei.

„Dar nu aveţi obligaţia morală să vă duceţi la Curtea Constituţională să le lămuriţi că în ţara asta trebuie să slujească cetăţenilor, nu la 20 de state concomitent. Sau aveţi obligaţia să veniţi aici să troncăniţi”, a spus Diacov.

„Când vă convin hotărârile CC bateţi din palme, dar când nu vă convin, învinuiţi persoana care vine aici să prezinte. Trebuie să vă cereţi scuze pentru „şez băi ”şi „a trăncăni”. Asemenea cuvinte pot fi utilizate poate la Başcalia, nu în Parlament”, i-a luat apărarea lui Eşanu liderul fracţiunii PLDM, Tudor Deliu.

„Cei de la CC îşi vor lua valizele şi se vor duce în alt stat, dar noi şi copii noştri rămânem aici. Vă chem la raţiune. Retrageţi proiectul acesta nenorocit. Judecătorii CC, pentru decizia lor, vor ajunge să fie atraşi la răspundere penală şi pe urmă să nu se jeluie că e dosar politic”, a spus socialistul Grigore Novac.

Proiectul de lege urmează să fie supus votului spre sfârşitul şedinţei.