Proiectul privind numirea lui Zumbreanu în această funcţie a fost votat în pofida criticilor şi învinuirilor care au răsunat în planul Parlamentului.

„Despre funcţia pe care aţi deţinut-o presa a spus totul, aşa cum vă faceţi vinovat de procese pierdute la CEDO. Tot în această perioadă, s-au întâmplat alte grave ilegalităţi, precum furtul miliardului, concesionarea Aeroportului, spălări de bani. Vreau să vă întreb dacă aveţi dreptul moral să aspiraţi la funcţia de director CNA”, a întrebat deputatul PLDM Maria Ciobanu.

În replică, Zumbreanu a spus că „sunt jurist de profesie şi răspund stric în limitele atribuţiilor, nicidecum nu-mi pot asuma obligaţiile care revin altor parţi. Nu consider că nu am dreptul moral să aspir la această funcţie”.

„Aceste ilegalităţi nu au fost elucidate. La sigur nu veţi muri din cauza modestiei”, a spus Maria Ciobanu.

În plenul Parlamentului, au fost şi acuzaţii în legătură cu modul de organizare a competiţie pentru desemnare câştigătorului pentru fotoliul de director al Centrului Naţional Anticorupţie

„Lupta cu corupţia este o dilemă hamletiană: a fi sau a nu fi. Dacă lupta cu corupţia va fi mimată, RM nu are viitor. Acest concurs s-a organizat fără a se intra în detalii.  A fost un concurs fără concurs. Din timp, toţi spuneau că se ştie cine va fi câştigătorul. CNA a fost o bată politică până în prezent. Această funcţie este foarte importantă şi nu trebuie să ne jucăm de-a ţara”, a declarat deputatul liberal-democrat Iurie Ţap.

Critici despre modul de organizarea a concursului au venit şi din partea preşedintelui fracţiunii parlamentare PLDM, Tudor Deliu, care a declarat că competiţia a fost o farsă, iar proba interviului de la Comisia Juridică a Parlamentului a fost superficială, menţionând că „s-ar fi putut organiza un concurs transparent măcar de ochii lumii”.

Ulterior, Tudor Deliu a avut întrebări şi către Bogdan Zumbreanu: „Dacă veţi fi numiţi în această funcţie, veţi prelungi practica vicioasă de a aresta persoane care nu sunt periculoase sau veţi respecta practica legală?”.

Totodată, acesta a fost întrebat şi despre investigaţia care scoate la iveală averile angajaţilor CNA, maşinile de lux şi bunurile lor care sunt scrise pe numele rudelor.

La acest subiect, Zumbreanu a spus că „au fost semnalate cazuri despre angajaţii CNA care au scris bunurile pe numele rudelor, dar atâta timp cât nu se va demonstra că bunurile nu aparţin rudelor, nu putem discuta despre acest fapt”.

Precizăm că Bogdan Zumbreanu a deţinut funcţia de şef al Direcţiei Urmărire Penală a CNA. Acesta a fost desemnat câştigător al concursului după ce a obţinut şapte voturi în cadrul şedinţei Comisiei Juridice.

Bogdan Zumbreanu a afirmat că îl cunoaşte pe Vladimir Plahotniuc, doar că acesta nu ar controla CNA, aşa cum consideră unii.

Numele lui Zumbreanu a figurează în mai multe cazuri pierdute de Republica Moldova la CEDO. Este vorba despre dosarele „Oferta Plus c. Moldovei”, „Muşuc c. Moldovei” şi „Cebotari c. Moldovei”. Anterior, el a explicat pentru Ziarul de Gardă că aceste cazuri au fost examinate, iar vinovăţia sa directă în aceste dosare nu a fost confirmată.

Bogdan Zumbreanu a condus mai multe operaţiuni de rezonanţă desfăşurate de Centrul Naţional Anticorupţie şi Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei, instituţia predecesoare a CNA.

Potrivit ultimei declaraţii de avere, câştigătorul concursului pentru şefia CNA deţine în proprietate un apartament de 104 metri pătraţi, procurat în 2013 şi estimat la circa jumătate de milion de lei, şi un Hunday Tucson, pe care l-a procurat în leasing anul trecut cu alte 500.000 de lei.

De asemenea, Zumbreanu indică în declaraţia sa de avere mai multe cadouri generoase primite în ultimii ani. În 2015, cu ocazia zilei de naştere, el a primit în dar o armă evaluată la 149.000 de lei. Cu ocazia căsătoriei din 2011, el a primit daruri de 292.000 de lei, iar cu ocazia zilei de naştere a copilului, familia angajatului CNA a obţinut daruri de 7.000 de euro, scrie Anticorupţie.