A fost lansată Mișcarea Civică Europeană: Se va implica în campania electorală pentru alegerile din 2018, prin facilitarea organizării unui front electoral comun al forțelor politice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un grup de persoane, printre care deputați ai primului Parlament, care au votat Declarația de independență, și personalități care au militat pentru renașterea și eliberarea națională, lansează Mișcarea Civică Europeană din Republica Moldova. Scopul anunțat al Mișcării este implicarea activă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2018, prin facilitarea organizării unui front electoral comun al forțelor politice în susținerea vectorului european al Republicii Moldova.

Membrii Mişcării declară că, cu mare întârziere și cu mari pierderi, se cere reînnodarea firului rupt, pentru a asigura continuitatea proceselor începute în anii 90, sabotate pe parcursul a zeci de ani, dar care sunt singurele ce ne garantează reîntoarcerea noastră în spațiul firesc, național și european. Astfel, manifestul Mişcării vine să construiască o punte între obiectivele clasei politice de atunci cu forțele politice de astăzi, cele care ar urma să asigure Republicii Moldova orientarea europeană și democratică după alegerile parlamentare din anul 2018.

„Criza generală, în care a ajuns societatea noastră, precum şi neîncrederea uriașă a cetățenilor în propriile forțe și în instituțiile statului, lipsa de speranță pentru o situație normală, demonstrează că Republica Moldova traversează cea mai complicată perioadă de la proclamarea Independenței din 27 august 1991. Experimentele păguboase ale guvernărilor succesive de tip „fanariot”, care au pendulat între populism și responsabilitate, între dictatură și democrație, între Uniunea Euroasiatica și Uniunea Europeană, finalizează după un sfert de veac cu o construcție statală deformată și incompletă, lipsită de conținut și trăinicie, cu exodul forței de muncă peste hotare, cu partide măcinate de interese egoiste și rupte de suferințele poporului, cu o oligarhie care amestecă afacerile cu puterea politică şi controlul mass-mediei cu activitățile rețelelor criminale, cu o societate dezbinată profund, de sus până jos, cu instituții aservite clanurilor obscure și intereselor guvernanților, dar nu cetățenilor. Mulți, foarte mulți din concetățenii noștri sunt cuprinși de disperare, de lipsa de perspectivă și de speranță, preocupați profund de neîncrederea că, ei și familiile lor, mai pot avea un viitor asigurat acasă, în Republica Moldova. Evident, a aştepta încă un sfert de veac ca să vină cineva din afară să ne organizeze societatea, iar noi între timp să ne sfâșiem reciproc, înseamnă a condamna la sărăcie totală şi la umilinţe antiumane milioane de oameni”, se arată în manifestul Mişcării Civice.

Conform semnatarilor, din perspectiva alegerilor parlamentare din 2018, situaţia se agravează şi mai mult din cauza modificării Codului Electoral, care urmăreşte scopul păstrării la putere a forţelor oligarhice şi pro-ruse, precum şi menţinerea Republicii Moldova în zona de influenţă a Federației Ruse.

Totuşi, aceştia constată că Republica Moldova mai are o şansă să demonteze sistemul corupt şi de a promova, la alegerile parlamentare din anul 2018, o clasă nouă de politicieni. „Aceşti politicieni trebuie să ofere siguranţa că orientarea europeană, integrarea în spaţiul românesc, demontarea sistemului mafiot, creşterea bunăstării cetăţenilor şi repunerea legilor în capul mesei vor fi obiectivele de bază ale viitoarei guvernări democratice”, spun membrii Mişcării.

Astfel, aceştia cer elaborarea unei platforme de dialog comun, pentru societatea civilă şi partidele politice, cu scopul atingerii unui consens naţional în privinţa ireversibilităţii parcursului european al Republicii Moldova și al idealurilor de renaștere și eliberare națională, precum şi facilitarea organizării unui front electoral comun al tuturor forţelor politice şi civice, Bloc Electoral Comun, indiferent de opţiunile lor – eurostataliste, unioniste, antioligarhice – cu scopul de a menţine şi de a amplifica votul pro-european, manifestat la alegerile prezidenţiale din 2016.

De asemenea, se cere crearea unor mecanisme pentru identificarea și selectarea candidaţilor cu integritate și meritocrație, atât din cadrul partidelor politice, cât şi din societatea civilă, pentru circumscripţiile uninominale şi lista electorală şi medierea întocmirii Listei Electorale Naţionale, ca unică soluţie de acumulare maximă a votului naţional pentru vectorul european al Republicii Moldova, elaborarea şi aprobarea preliminară a Programului de guvernare de către Blocul Electoral Comun, precum şi convocarea Marii Adunări Naţionale, pentru aprobarea finală a Listei Electorale Naţionale și a Programului de guvernare.

„Suntem convinşi că doar prin unificarea forţelor naţionale, pro-europene şi antioligarhice, pe platforma lansată de Mişcarea Civică Europeană, cu participarea candidaților pe o listă electorală unică, Lista Electorală Naţională, putem salva Republica Moldova şi returna puterea suverană poporului. În caz contrar, anul 2018 poate deveni unul fatal”, spun reprezentanții Mişcării Civice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...