(GRAFIC) Pe ce îşi cheltuiesc moldovenii banii în fiecare lună: Cât dau pe mâncare, băutură, ţigări şi educație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În trimestrul III al anului curent veniturile disponibile ale populaţiei au constituit în medie pe o persoană pe lună 2,224 lei sau echivalentul a 109 euro, fiind în creştere cu 6,9% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. Cheltuielile moldovenilor sunt însă peste venituri. Mai exact, în perioada de referință, cheltuielile medii au însumat 2,301 lei sau echivalentul a 113 euro, conform datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică.

Veniturile din activitatea salarială reprezintă cea mai importantă sursă de venit, 43,5% din veniturile totale disponibile. În trimestrul III 2017 prestaţiile sociale au contribuit la formarea veniturilor gospodăriilor în proporţie de 25,8% sau cu 1,5 puncte procentuale mai mult fată de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Veniturile obţinute din activităţile pe cont propriu reprezintă 12,4% din veniturile populaţiei, inclusiv 8% sunt veniturile din activitatea individuală agricolă, iar 4,4% – veniturile din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile băneşti din afara ţării rămân a fi o sursă importantă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, acestea reprezintă 14,6% din total venituri, iar contribuţia acestora este cu 1,5 puncte procentuale mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

În funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 555,7 lei sau de 1,3 ori mai mari comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural. Sursa principală de venit a populaţiei din mediul urban este activitatea salarială, care reprezintă 57,8% din total venituri şi prestaţiile sociale – 24,8%.

În mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salarială (29,2%), dar contribuţia acesteia este de 2 ori mai mică decât în mediul urban. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individual agricolă au asigurat 15,2% din totalul veniturilor disponibile.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul III 2017 au constituit în medie pe o persoană 2,301 lei, fiind în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent cu 4,6%.

Cea mai mare parte a cheltuielilor tradițional este destinată pentru necesarului de consum alimentar – 43%. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană a alocat în medie 19,8% din cheltuielile totale de consum, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,8%. Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru serviciile de sănătate (5,7% faţă de 7,4% în trimestrul III 2016), comunicaţii – 4,2% ), dotarea locuinţei – 4,0% , transport – 3,5%, etc.

În medie, cheltuielile de consum ale populaţiei din mediul urban au constituit 2,718 lei lunar pe o persoană, respectiv cu 743,9 lei sau de 1,4 ori mai mult faţă de mediul rural.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...