Comisia Europeană „va activa probabil” contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE, a spus Morawiecki, în marja summitului european de la Bruxelles.

„Desigur este de competenţa lor. Dar, între începutul unei astfel de proceduri injuste în ceea ce ne priveşte şi finalul acesteia, vom vorbi cu siguranţă, în mai multe rânduri, cu partenerii noştri”, a adăugat premierul polonez.

Comisia Europeană, aminteşte AFP, a ameninţat de mai multe ori Polonia cu activarea faimosului articol 7 al Tratatului UE, din cauza reformelor acestei ţări în privinţa justiţiei, care reprezintă, potrivit Bruxelles-ului, o ameninţare sistemică la adresa statului de drept.

Niciodată utilizată până în prezent, această procedură este uneori considerată ca „arma nucleară” din rândul sancţiunilor posibile împotriva unui stat membru, căci ea poate avea ca rezultat, la capătul a mai multor etape, o suspendare a dreptului de vot al unei ţări în cadrul Consiliului European, organism care reuneşte cele 28 de state membre.

Preşedintele Andrzej Duda, aliat al PiS, a avut confruntări cu partidul după ce s-a opus schimbărilor, atunci când a spus că proiectele de lege conferă prea multă putere unui singur partid şi ministrului justiţiei.

Însă redactarea amendamentelor s-a făcut în secret, iar schimbările au fost criticate de ONU şi Comisia Europeană, care spun că acestea ar putea dăuna sistemului judiciar al Poloniei.

La 26 iulie, Comisia Europeană a anunţat că lansează o acţiune juridică împotriva Poloniei cu privire la una dintre reformele din sistemul său judiciar şi că Varşovia are la dispoziţie o lună pentru a pune capăt „ameninţării sistemice” pentru statul de drept şi a „informa Comisia despre măsurile luate”.

„Demersurile legislative al căror obiectiv principal este de a reforma sistemul judiciar rămân conforme cu standardele europene şi răspund aşteptărilor crescânde pe care populaţia le are de ani buni faţă de acest domeniu. De asemenea, dubiile Comisiei Europene rămân fără temei”, a comunicat, ulterior, guvernul de la Varşovia.

Îngrijorările Comisiei de la Veneţia

Prevederea în baza căreia cei 15 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii vor fi înlocuiţi de noi judecători aleşi direct de parlament poate conduce la o politizare a acestui organism, estimează experţii Comisiei de la Veneţia, potrivit Agerpres.

Un alt motiv de îngrijorare este în opinia acestora şi crearea a două noi camere ale Curţii Supreme, care vor fi alcătuite din judecători ce urmează să fie desemnaţi şi care vor avea puteri speciale.

De asemenea, posibilitatea ce ar fi oferită Curţii Supreme de a revizui, cu efect retroactiv, orice verdict dat după anul 1997 pune în pericol stabilitatea sistemului judiciar, mai atrag atenţia experţii respectivei comisii a Consiliului Europei, ei dezaprobând şi prevederea ce reduce vârsta obligatorie de pensionare a membrilor Curţii Supreme, ea implicând pensionarea actualei preşedinte a acesteia.

Aceiaşi experţi cer anularea comasării funcţiilor de ministru al justiţiei şi de procuror general, comasare deja în vigoare în urma unui act normativ adoptat anul trecut şi criticat încă de atunci de Comisia de la Veneţia.