Actualitate

Alegerile prezidenţiale din Rusia, stabilite oficial pentru data de 18 martie 2018

Adoptat vineri de Consiliul Federaţiei, decretul care fixează data alegerilor prezidenţiale pentru 18 martie va fi publicat luni, 18 decembrie, dând startul unei campanii electorale de trei luni, a declarat pentru agenţiile de presă ruse şeful Comitetului pentru legislaţia constituţională, Andrei Klişas.

Data de 18 martie va coincide cu marcarea a patru ani de la semnarea tratatului de anexare a Peninsulei ucrainene Crimeea de către Federaţia Rusă, la două zile după un referendum considerat ilegal de Kiev şi Occident.

Aflat în vizită la o uzină în Nijnii Novgorod, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat săptămâna trecută, fără a provoca vreo surpriză, că va candida pentru un al patrulea mandat. Putin este considerat marele favorit pentru această cursă electorală.

Principalul său opozant, Aleksei Navalnîi, nu va putea probabil să participe la aceste alegeri din cauza mai multor condamnări în justiţie, inclusiv pentru deturnare de fonduri, în dosare pe care el le denunţă ca fiind fabricate.

Navalnîi a afirmat că mişcarea sa va face campanie pentru boicotarea scrutinului dacă el nu va fi autorizat să candideze.

Vineri, preşedinta Comisiei Electorale Centrale a Federaţiei Ruse, Ella Pamfilova, a declarat pentru agenţia de presă Interfax că 23 de candidaţi şi-au exprimat până acum ‘dorinţa de a participa’ la alegerile prezidenţiale.

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie realizat de centrul ‘Levada’ şi dat publicităţii miercuri, Putin s-ar clasa pe primul loc în intenţiile de vot, cu 75%, mult înaintea contracandidaţilor săi, comunistul Ghennadi Ziuganov şi naţionalistul Vladimir Jirinovski, care evită să-l critice deschis pe liderul de la Kremlin.

Tabăra liberală va fi reprezentată în special de vedeta de televiziune Ksenia Sobciak, însă aceasta este creditată cu doar 1% în intenţiile de vot.

Principala provocare pentru Vladimir Putin va fi cea de a-i convinge pe ruşi să voteze în aceste alegeri al căror deznodământ pare ştiut din start: doar 28% dintre alegători se declară ‘siguri’ că vor vota în martie, potrivit ‘Levada’.

Agerpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *