Arme fabricate în România ar fi fost folosite de teroriștii Statului Islamic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproape o treime dintre armele folosite de către organizaţia teroristă Statul Islamic au fost fabricate în Uniunea Europeană, inclusiv în România.

Aproape o treime dintre armele folosite de gruparea jihadista Stat Islamic sunt produse în Uniunea Europeană. Cel puțin așa arată un raport al organizației de monitorizare a traficului de arme în zonele de război. Documentul, citat de The Telegraph, mai precizează că printre furnizorii importanți sunt România, Ungaria, Bulgaria și Germania, notează Cotidianul.ro.

Raportul se bazează pe analiza a peste 40.000 de obiecte recuperate de la forțele ISIS de-a lungul a trei ani. Există și o explicație pentru această situație. Inițial, armele destinate facțiunilor rebele din Siria au sfârșit în mâinile jihadiștilor de la Stat Islamic. În faza incipientă a conflictului, cele mai multe dintre armele deținute de Stat Islamic au fost confiscate de la forțele irakiene și siriene.

La un moment dat însă, lucrurile s-au schimbat. Organizația de monitorizare a descoperit că, din 2014-2015, fabricile din Europa de Est au furnizat din ce în ce mai multe arme Stat Islamic. Armele și muniția erau vândute către Statele Unite și Arabia Saudita și, apoi, transportate prin granița turcă, în Siria.

Este dat și un exemplu. Astfel, în octombrie 2014, România a vândut 9.252 de aruncătoare de grenade către armata americană. Grenadele au fost vândute de americani către o miliție siriană înarmată și antrenată de SUA pentru a lupta cu Stat Islamic. Armele au ajuns însă mai apoi în Irak, și mai departe la jihadiști. Nu se știe dacă armele au fost furate sau vândute de gruparile rebele către jihadiști.

Autorii raportului atrag atenția că, deși gruparea Stat Islamic a pierdut majoritatea teritoriului pe care il controla în trecut, sunt dovezi că jihadiștii au în posesie armament avansat care ar putea fi folosit în viitor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...