Oficial rus: SUA şi Canada caută pretexte pentru a furniza arme letale Guvernului de la Kiev

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite şi Canada caută pretexte pentru a furniza arme letale Guvernului de la Kiev, a declarat, joi, Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, relatează site-ul agenţiei Tass.

Declaraţia purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova a fost făcută în contextul în care Guvernul de la Ottawa a anunţat că a inclus Ucraina pe lista ţărilor cărora contractorii canadieni în domeniul apărării sunt autorizaţi să vândă arme, o mişcare cerută cu mult timp în urmă de către Administraţia de la Kiev.

Zakharova a precizat că Washingtonul şi Ottawa continuă să distorsioneze realitatea şi că îi acuză pe separatiştii din Donbass pentru faptele comise de forţele Guvernului de la Kiev.

„În mod evident, Washingtonul şi Ottawa încearcă să găsească pretexte pentru a începe livrarea de arme letale către Ucraina. Autorităţile canadiene au făcut public faptul că sunt pregătite să permită companiilor să efectueze astfel de operaţiuni, însă nu se gândesc la consecinţe. Sfatul meu este să se oprească şi să se gândească la propria responsabilitate. Este evident că aprovizonarea cu arme a Ucrainei împinge Guvernul de la Kiev către noi scenarii riscante. Washingtonul şi Ottawa trebuie să înţeleagă că conflictul din Donbass nu poate fi rezolvat cu forţa, iar responsabilitatea pentru viitoarele crime va fi pusă pe umerii celor care dau arme criminalilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe.

Conflictul din estul Ucrainei, desfăşurat între separatiştii pro-ruşi şi Guvernul ucrainean, a ucis cel puţin 10.000 de persoane în ultimii trei ani.

Aproximativ 200 de militari canadieni sunt prezenţi în regiune pentru a ajuta soldaţii ucraineni. Misiunea este programată să se încheie în luna martie 2019.

Ucraina, care susţine că are nevoie de arme pentru a lupta împotriva separatiştilor susţinuţi de Rusia, a cerut şi ajutorul SUA, însă Administraţia de la Washington nu a luat încă o decizie.

În luna septembrie, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat Statele Unite să nu furnizeze arme în Ucraina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...