Sondajul comandat de PD – cel mai „credibil sondaj”: Cum explică Candu „saltul” PD prezentat de IMAS și datele BOP

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sondajul de opinie realizat de IMAS, la comanda Partidului Democrat (PD) și prezentat la 12 decembrie curent, care arată că acest partid ar putea fi votat de aproape 16% din respondenți dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, fiind cea mai bună cotație prezentată vreodată, este cel mai credibil sondaj, spune liderul Parlamentului și vicepreședintele PD, Andrian Candu, reiterând că nu crede în datele sondajului prezentat joi de Barometrul Opiniei Publice, care arată că democrații nici nu ar trece pragul electoral în cadrul alegerilor.

În ultima perioadă au apărut trei cercetări sociologice, cu rezultate de-a dreptul incredibile, mai ales că au fost realizate practic în aceeași perioadă. Este vorba de sondajul publicat la 6 decembrie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova, unul publicat la 12 decembrie – realizat de IMAS, la comanda PD, și sondajul publicat la 14 decembrie de către Barometrul Opiniei Publice. Din toate acestea, Candu spune că cel mai credibil este cel realizat de partidului din care vine și asta pentru că restul cotează PD cu un procentaj prea mic.

„Poate că voi fi privit părtinitor. Aș pune la îndoială sondajele făcute de oamenii care sunt implicați în politică. Eu pun la îndoială sondajul BOP, deoarece domnul Barbăroșie a fost pe toate scenele protestelor, domnul Boțan susține Platforma DA, iar Viorel Cibotaru este liderul PLDM (de menționat că Ciobanu nu face parte din echipa BOP – n.r.). Atunci când ești angajat politic nu arăți realitatea exactă. Cei din IMAS însă nu sunt angajați politic”, spune Candu fiind întrebat de ce cele două sondaje – BOP și al Asociației Sociologilor și Demografilor – arată rezultate aproape similare privind posibilitatea ca PD să nu ajungă în viitorul Parlament, în timp ce IMAS, realizat la comanda PD, arată un rezultat de 16%.

Citește și: (GRAFIC) Pe care să le crezi? Diferențele inexplicabile între două sondaje realizate în aceeași perioadă

Candu a ținut să exemplifice că datele BOP nu ar fi credibile întrucât a scăzut numărul celor care declară că știu despre votul uninominal, chiar dacă autorii sondajului au declarat în cadrul prezentării că, în luna aprilie a fost o amplă campanie de promovare a votului uninominal, ulterior această isterie nu a mai existat, or pe moment oamenii au știut despre acest sistem de vot, ulterior numărul acestora a scăzut.

Citește și: (SONDAJ) Cetățenii își doresc sistem de vot proporțional; Susținătorii mixtului, în scădere

„Pun la îndoială sondajul BOP deoarece cei care l-au realizat sunt implicați direct în politică. Datele de acum arată că 51% din cetățeni nu știu despre votul uninominal, iar în aprilie datele arătau 38%. Unde sunt cele 13%?”, se întreabă Candu.

„BOP a fost relevant cel puțin până acum. Poate că oamenii nu mai înțeleg ce se întâmplă. Ați început cu votul uninominal, apoi cu cel mixt”, a fost replica Lorenei Bogza, moderatoarea emisiunii În Profunzime de la PRO TV.

Candu a evitat însă să vorbească de ce un sondaj comandat de partidul din care face parte prezintă o cotație fără precedent pentru această formațiune în cadrul unor alegeri parlamentare desfășurate duminica viitoare.

Conform sondajului realizat de către Asociația Sociologilor și Demografilor, socialiștii ar acumulat peste 51% din voturi în cazul unor alegeri parlamentare desfășurate duminica viitoare, în timp ce, potrivit IMAS-ului, PSRM ar trece ușor de 30% din preferințele celor cu o opțiune determinată de vot. BOP arată că PSRM ar acumula 47%.

Și în cazurile Platformei DA și PDM sunt diferențe incredibile. Astfel, în cercetarea IMAS, cele două partide ar acumula procentaje duble față de cât li se acordă în celelalte două.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...