(RAPORT) Topul celor mai eficiente guverne din lume; Moldova, la coada clasamentului între Nepal și Namibia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova ocupă locul 89 în topul celor mai competitive 137 de state din lume, în creștere cu 11 poziții față de anul trecut, dar cu 5 poziţii mai rău decât în anul 2015, în timp ce Elveția și-a păstrat poziția de lider mondial pentru al nouălea an consecutiv, potrivit unui raport al Forumului Economic Mondial (WEF).

Conform Raportului Competitivității Globale pe 2016-2017, adoptat la Forumul Economic Mondial, care prezintă un clasament al celor mai eficiente guverne din cele 137 de state aflate în competiție, dar și al celor mai competitive, ţara noastră arămâne la coada clasamentului în topul competitivitate, aflându-se între Nepal și Namibia.

Scorul general obținut de Republica Moldova este de 3,99 puncte pe o scară de la unu la șapte, la fel ca cel de anul trecut.

Potrivit autorilor raportului, Republica Moldova are scoruri mici la indicatorii privind sofisticarea afacerilor (unde se clasează pe locul 129 în lume) dar și la instituții (locul 23 în lume) și infrastructură (poziția 62).

Conform clasamentului, Republica Moldova este devansată de ţările din regiune, Ucraina şi România, care au fost plasate respectiv pe poziţiile 81 și 68.

Clasamentul a fost întocmit în funcție de măsurile adoptate în ultimul an de executivele respective, avându-se în vedere inclusiv risipa făcută prin cheltuielile guvernamentale sau transparența decizională.

În top 10 al celor mai eficiente guverne se află cele din Elveţia, Statele Unite ale Americii, Singapore, Olanda şi Germania.

Eficiența unui guvern se reflectă în competitivitatea sa și în creșterea economică. Birocrația excesivă, lipsa de transparența sau cadrul legal inadecvat necesită costuri de business suplimentare și reduc dezvoltarea țării, arată autorii raportului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...