/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Sfaturi utile: La ce să atragi atenția când cumperi ghirlande pentru decorul de Crăciun

15 decembrie 2017, ora 07:08

Ghirlandele luminoase trebuie să fie însoţite de următoarele avertizări:
– a nu se scoate sau insera lămpile când ghirlanda este racordată la reţeaua de alimentare;
– pentru ghirlandele luminoase cu lămpi montate în serie, altele decât ghirlandele luminoase sigilate, a se înlocui imediat lămpile uzate cu alte lămpi având aceeaşi tensiune şi putere nominală, pentru evitarea încălzirilor: această cerinţă nu se aplică ghirlandelor sigilate;
– a nu se racorda ghirlanda la reţeaua de alimentare, în stare ambalată.
– ghirlandele luminoase obişnuite, trebuie în plus, să fie însoţite de o indicaţie care să arate că sunt destinate pentru utilizări numai în interior.

Ghirlandele destinate a fi utilizate în exterior trebuie să fie echipate cu o fişă de priză protejată împotriva stropilor de apă sau să fie adaptabile la o conexiune permanentă cu un cablaj fix prin intermediul unei cutii de conexiuni. Lungimea cablului între fişă şi prima dulie, pentru toate tipurile de ghirlande, nu trebuie să fie mai mică de 1,5 m.

Ghirlandele destinate utilizării la o tensiune nominală cuprinsă între 50 și 1 000 V pentru curentul electric alternativ și între 75 și 1500 V pentru curentul electric continuu trebuie să dispună de declarație de conformitate. Consumatorul este în drept să solicite vânzătorului prezentarea declarației de conformitate. Vânzătorul care refuză să prezinte datele despre certificarea conformităţii sau a declaraţiei de conformitate se sancționează, conform Codului Contravențional, cu amendă în valoare de până la 6900 lei.

Agenţii economici sunt obligaţi să demonstreze consumatorilor, la cererea acestora, modul de utilizare şi funcţionalitatea produselor de folosinţă îndelungată ce urmează a fi vândute precum și înmânarea obligatorie a certificatului de garanție cu indicarea termenului de minim 24 luni.

Orice neconformitate apărută în perioada termenului de garanție oferă dreptul consumatorului, în dependență de complexitatea neconformității și a timpului de apariție, de a solicita repararea produsului sau înlocuirea acestuia ori să beneficieze de reducerea corespunzătoare a preţului sau restituirea contravalorii pentru acest produs prin rezilierea contractului.

În eventualele cazuri când agenții economici refuză să satisfacă revendicările consumatorilor recomandăm celor din urmă să se adreseze către Agenție pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței cu o reclamație.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram