Proiectul de lege semnat de şeful legislativului Andrian Candu şi preşedintele comisiei Economie, Buget şi Finanţe, Ştefan Creangă, presupune procurarea de către stat a acţiunilor emise de băncile de importanţă sistemică şi ulterioara revânzare a acestora pe piaţa reglementată. Este vorba despre pachete de acţiuni de 43% şi 63% de la Moldova Agroindbank şi, respectiv, Moldindconbank. Se întâmplă după ce Banca Naţională a blocat mai multe pachete de acţiuni de la cele două bănci pentru activitate concertată, iar la mai bine de un an de la acele evenimente, investitorii cu reputaţie nu se grăbesc să cumpere acţiunile cu probleme. Dacă va decide să cumpere doar acţiunile Moldova Agroindbank puse la vânzare, statul ar trebui să cheltuie aproximativ 450 de milioane lei, notează Mold-Street. Unii analişti economici spun însă că ar fi vorba despre o sumă mult mai mare. De fapt, guvernarea pune la cale o nouă fraudă, afirmă vicepreşedintele Platformei Demnitate şi Adevăr, Alexandru Slusari.

„Regimul pune la cale o nouă fraudă. Iniţiativa legislativă a principalului fin al ţării, Candu, şi a fostului finanţist al lui Filat, Ştefan Creangă, prevede achiziţionarea de către stat a pachetelor de acţiuni controversate de la Moldova Agroindbank şi Moldindconbank. Pentru a cumpăra aceste acţiuni, vor fi necesare sute de milioane de lei din bugetul de stat. Această achiziţie îi va „bucura” pe cei 523 de mii de pensionari care primesc pensii mai mici decât minimul de subzistenţă, dar şi pe zeci de mii de bugetari ale căror salarii minime aşa şi nu ajung la coşul minim de consum”, a atenţionat vicepreşedintele Platformei DA, Alexandru Slusari.

Mai mult, adaugă Slusari, dacă pe viitor instanţele naţionale sau internaţionale vor recunoaşte aceste tranzacţii ale statului ca fiind ilegale, banii bugetari pentru procurarea acestor acţiuni vor fi pierduţi. Mai mult, statul va fi obligat, la fel din banii cetăţenilor, să plătească compensaţii foştilor proprietari.

„Înţeleg că Plahotniuc se aşteaptă ca atunci deja să nu mai fie în ţara pe care a jefuit-o. Dar noi trăim aici. Nu cred în nicio achiziţionare temporară a acţiunilor de către stat. Regimul are nevoie de această naţionalizare a celor două bănci de sistem pentru a le jefui la fel cum a făcut-o cu Banca de Economii”, susţine Alexandru Slusari.

Amintim că anterior, câteva pachete ale unor acţionari Moldova Agroindbank au fost blocate de BNM. Moldstreet notează că recent Curtea de Arbitraj de la Stockholm a dat câştig de cauză Republicii Moldova în litigiul iniţiat de două companii din Rusia contra ţării noastre pentru pretinsa încălcare a Acordului dintre Guvernul moldovean şi cel al Federaţiei Ruse privind protejarea reciprocă a investiţiilor.

În aceste condiţii, expertul economic Veaceslav Negruţa spune că iniţiativa legilsativă privind cumpărarea acţiunilor de la Moldova Agroindbank şi Moldindconbank trebuie retrasă imediat.

„Decizia Curţii Internaţionale de Arbitraj de la Stockholm e un argument în plus că trebuie retrasă imediat iniţiativa lui Candu şi Creangă din Parlament privind cumpărarea de către stat a acţiunilor cu probleme de la proprietarii netransparenţi cu vânzarea ulterioară a acestora. Rezolvarea problemei trebuie să se facă prin identificarea de către banca vizată a unui cumpărător de acţiuni sau prin anularea acestui pachet şi majorarea proporţională a cotelor celorlalţi acţionari, fără implicarea statului şi a banilor din buget”, susţine expertul economic Veaceslav Negruţă, fost ministru al Finanţelor.

Şi expertul economic Veaceslav Ioniţă spune că trebuie găsită o soluţie fără implicarea banilor publici, mai ales că există precedentul nefericit cu pomparea banilor statului în cele trei bănci fraudate.

„Desigur, mi-aş dori ca să fie identificată o soluţie care nu ar necesita implicarea banului public. Noi avem un caz când la alte trei bănci s-a presupus identificarea unei soluţii şi am băgat banii publici şi acum nu ştim cum îi vom scoate. Banca Naţională, în prezent, poate interveni gradual. Eu numărasem vreo zece etape, deci zece etape de intervenţie ca până la urmă, posibil, în anumite circumstanţe - fiţi atenţi! - posibil, în anumite circumstanţe, să fie necesară intervenţia banului public”, a precizat expertul economic Veaceslav Ioniţă.

O analiză publicată de Transparency International Moldova arată că intenţia statului de a cumpăra acţiuni cu probleme de la băncile sistemice comportă o serie de riscuri grave.

„1. Procedurile de anulare a drepturilor de proprietate (inclusiv în instituţii bancare) implică riscuri de atragere a statului în litigii ulterioare cu acţionarii. Asumarea de către stat a acestor riscuri se poate materializa în costuri exorbitante, pe care le va suporta statul, adică contribuabilul prin bugetul de stat. 2. În condiţiile în care nu va exista în continuare interesul de a procura aceste acţiuni, statul şi, respectiv, contribuabilii riscă să suporte o nouă povară financiară”, atenţionează Transparency. 

În studiu se mai arată că derogările de la normele standard ale legii prin cumpărarea acelor acţiuni de la băncile private sunt contrare regulilor asumate de către Republica Moldova la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, care conţine şi un capitol separat cu referire la achiziţiile publice. Astfel, iniţiativa legislativă contravine prevederilor din Titlul V, Capitolul VIII din Acordul de Asociere. Nici şeful legislativului Andrian Candu, nici liderul PD Vladimir Plahotniuc n-au fost de găsit pentru a oferi o reacţie.