/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Alt sondaj, alte date. BOP: PSRM și PAS ar intra în Parlament

missing
14 decembrie 2017, ora 18:57

Potrivit Barometrului Opiniei Publice, dacă duminică ar avea loc alegeri, PSRM ar acumula 26 la sută din voturi, iar Partidul Acțiune și Solidaritate 12 procente, acestea fiind singurele formațiuni care ar intra în Parlament. Partidul Demnitate și Adevăr ar acumula 3,4 %, PCRM 2,5, Partidul lui Renato Usatîi 2,4, Partidul Șor și PL puțin peste un procent, iar PPEM și PLDM sub unul la sută.

Același studiu arată că Igor Dodon se bucură de încrederea a aproape 20 la sută din chestionați, fiind urmat de către Maia Sandu cu 8 la sută. Ei sunt urmați de către Andrei Năstase, Vladimir Voronin, Ilan Șor, Pavel Filip și Vlad Plahotniuc. În Renato Usatîi, Iurie Leancă și Andrian Candu au încredere sub un procent dintre oameni, iar 50 la sută din respondenți au declarat că nu au încredere în nimeni.

Întrebați despre modalitatea de alegere a deputaților, 37 la sută susțin că ei trebuie votați în baza listelor de partid, 19 % prin vot uninominal și doar 16 la sută susțin sistemul mixt, aprobat în această vară, contrar recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Realizatorii barometrului au întrebat oamenii și care ar fi cel mai corupt politician din țară. Astfel, 32 la sută din chestionați cred că acesta este Vlad Plahotniuc, urmat de Igor Dodon, Vlad Filat, Mihai Ghimpu, Andrian Candu, Vladimir Voronin și Renato Usatîi.

Democrații și socialiștii au declarat pentru TV8 că nu comentează rezultatele BOP. Pe de altă parte, sondajul lansat acum două zile de către democrați arată că dacă duminică ar avea loc alegeri, în Parlament ar intra nu doar PSRM și PAS ci și PDM și Platforma DA. Cât ține de încrederea în politicieni democrații susțin că în afară de Igor Dodon și Maia Sandu de încredere se mai bucură și Pavel Filip, dar și liderul formațiunii Vlad Plahotniuc care a acumulat 21 la sută din numărul chestionaților.

Totodată, potrivit sondajului realizat la comanda democraților, 45 la sută dintre chestionați cred că ideea anulării sistemului mixt de alegeri este una proastă. Barometrul Opiniei publice a fost realizat de CBS-Axa la comanda Institutului de Politici Publice în perioada 18 noiembrie 5 decembrie, pe un eșantion de o mie 113 persoane și are o marjă de eroare de 3 %.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram