01:18:01 29.03.2024
Stiri

Trei SONDAJE, rezultate DIFERITE în ceea ce privește partidele care ar accede în viitorul Parlament. Care este explicația

Politică 14.12.2017 14:40 Vizualizări2525 Autor: Ziarul National
Trei SONDAJE, rezultate DIFERITE în ceea ce privește partidele care ar accede în viitorul Parlament. Care este explicația


În această săptămână au fost date publicității două sondaje de opinie, iar rezultatele acestora diferă la capitolul partidelor care ar accede în Parlament, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare.

Potrivit sondajului IMAS, patru partide ar accede în viitorul Parlament – PSRM, PAS, PD și PPDA, iar Barometrul Opiniei Publice (BOP), dat publicității astăzi, arată că doar trei partide ar trece peste pragul electoral de 6% - PSRM, PAS și PPDA. Și sondajul realizat la comanda International Republican Institute (IRI), publicat în noiembrie curent, arată că în viitorul Legislativ ar accede doar PSRM, PAS și PD.

Solicitat de Ziarul NAȚIONAL, politologul Corneliu Ciurea consideră că discrepanțele între rezultatele BOP, comandat de Institutul de Politici Publice (IPP), și cercetarea sociologică efectuată de IMAS, la comanda Partidului Democrat (PD), precum și cea a americanilor de la IRI denotă că „ceva nu este în regulă”.

„Discrepanța între cele două cercetări sociologice este mare, iar din această cauză este dificil să avem încredere în rezultatele acestora. Să fi fost rezultatele cât de cât apropiate, atunci cifrele prezentate erau credibile. Totuși, vreau să remarc că toți cei care prezintă BOP-ul sunt adepții opoziției și susțin partidele de dreapta. Vedem că fiecare sondaj are în spate anumite forțe politice”, a declarat Ciurea.

În opinia sursei citate, gradul de manipulare al BOP-ului ar fi mult mai mare, mai ales că cei de la IMAS nu s-au ascuns de faptul că sondajul a fost comandat de PD. „S-ar putea ca unul dintre cele două sondaje făcute publice să fi fost făcut ținând cont de anumite preferințe politice, dar nu putem verifica acest lucru. Totuși, avem dreptul să avem bănuieli rezonabile. Cel mai bun sondaj îl vom avea atunci când vom cunoaște rezultatele alegerilor parlamentare”, a conchis analistul politic.

La rândul său, președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din R. Moldova, Victor Mocan, a declarat că datele sondajelor, chiar dacă sunt făcute practic în aceeași perioadă, pot să difere din mai multe motive.

„Este vorba de rata înaltă a migrației. De exemplu, tu ți-ai programat să intri în fiecare a șaptea casă și să intervievezi o persoană, dar casa este închisă. Atunci se dezbate eșantionul. O altă cauză ar fi că oamenii sunt nemulțumiți de nivelul de trai și pur și simplu refuză să stea de vorbă. O altă cauză ar fi că oamenii nu sunt sinceri atunci când răspund”, a specificat Mocan.

Acesta a mai adăugat că, pentru a avea niște date cât mai veridice privind sondajele, atunci cel mai indicat ar fi să studiezi cu atenție ultimele patru sondaje realizate în R. Moldova. „Atunci cu siguranță că veți avea o imagine cât de cât veridică a situației”, a punctat cercetătorul sociologic.

Analistul politic Anatol Țăranu spune că nu a analizat cu atenție sondajele IMAS și BOP, pentru ca să spună care e credibil și care nu. Totuși, Anatol Țăranu a precizat că BOP-ul este prezentat de foarte mulți ani și este credibil. „Atunci când apar unele bănuieli în privința unui sondaj sau altul, e nevoie de o analiză minuțioasă a cercetărilor sociologice”, a punctat sursa citată.

Sondaj IRI – noiembrie 2017

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, Partidul Socialiștilor (PSRM), Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) și Partidul Democrat (PD) ar accede în Parlament. PSRM ar acumula 30% din voturi, PAS - 21%, PD - 8%, PCRM și PPDA - câte 4%, iar „Partidul Nostru” și Partidul Popular European - câte 2%. Datele se conțin într-un sondaj de opinie făcut public de International Republican Institute (IRI), efectuat în perioada 23 septembrie - 17 octombrie curent pe un eșantion de 1 514 persoane.

Sondaj IMAS decembrie 2017

PSRM, PAS, PD și PPDA ar accede în Parlament dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare. Cel puțina așa arată datele Barometrului socio-politic, realizat de IMAS, la comanda PD. Pentru PSRM ar vota 24,7% din numărul total al respondenților și 32,3% dintre cei cu opțiune de vot clară. Pentru PAS ar vota 16,3% din totalul eșantionului (15,5% în iulie) și 21,4% dintre cei deciși (19,2%), iar pentru PD ar vota 12,4% dintre cei intervievați, iar ponderea celor deciși este de 16,1%. Sondajul IMAS mai arată că în Parlament ar accede și PPDA, care ar acumula 6,4% din opțiunile eșantionului total și 8,3% dintre cei deciși.Cercetarea a fost efectuată în perioada 27 noiembrie – 7 decembrie pe un eșantion de 1 101 de persoane, în 74 de localități. Marja de eroare este de 3%.

BOP decembrie 2017

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare în R. Moldova, trei partide ar accede în Legislativ - PSRM, PAS și PPDA. PD s-ar afla la limita pragului electoral. Datele se conțin BOP, realizat de compania „CBS-AXA”, la comanda IPP. Pentru PSRM ar vota 47,6% din numărul respondenților deciși, pentru PAS - 22,53%, iar pentru PPDA - 6,23%. PD ar acumula 5,13%, comuniștii - 4,38%, „Partidul Nostru” - 4,4% etc. Sondajul a fost realizat în perioada 18 noiembrie - 5 decembrie curent și are o marjă de eroare de 2,9%.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md