Putin, cascador în filmele despre război în anii de studenţie. Mărturii despre trecutul cinematografic al liderului de la Kremlin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Înainte de a devenit agent KGB, actualul preşedinte rus, Vladimir Putin, s-a filmat în cel puţin câteva filme, turnate în anii de după război la „Lenfilm”. Despre aceasta au spus mai mulţi prieteni din studenţie a liderului de la Kremlin, potrivit cărora, era vorba de roluri în masă, în unele filme despre război. Mai mult, potrivit unor mărturii, fiind sportiv, Putin şi colegii săi judocani au fost şi cascadori ocazionali în unele filme.

După cum transmite Dojdi, trecutul sportiv comun dintre Vladimir Putin şi prietenul său Arcadii Rotenberg nu este un secret pentru nimeni. Aceştia vizitează împreună diferite evenimente, au scris împreună cartea „Arta judo-ului”, au creat clubul sportiv „Yavara-Neva”. Ei ar fi făcut cunoştinţă încă în anii de studenţie în secţiunea Sambo (ulterior – judo), unde se antrenau în echipa lui Anatolii Rahlin, ambii devenind maeştri în sport.

Imediat după încheierea celui de-al doilea Război Mondial, antrenorul lui Rahlin, Alexandr Masarskii, a început a fi invitat în calitate de consultant de trucuri la filmările care aveau loc la „Lenfilm”. În acea perioadă nu exista o echipă de cascadori pe platoul de filmare, iar astfel, aceasta a început să-i atragă în filmări pe unii sportivi, pentru care acesta era o bună sursă de venit, scrie Dojdi.

În unele poze de pe platoul de filmare pot fi văzuţi mai mulţi vechi prieteni de-ai preşedintelui rus. Unul dintre ei, fostul deputat al Dumei de Stat Vasilii Şestakov, preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Sambo, împreună cu care Vladimir Putin a mai scris o carte despre judo în anii 2000, a menţionat că atunci ei jucau şi în roluri de nemţi, şi de soldaţi sovietici. „Nouă ne era totuna pe cine să jucăm. Ne plăteau bani buni pentru asta, la acea vreme. Eram studenţi, dar puteam merge la restaurantul „Kavkazskii”, de exemplu. Dacă aveam un salariu de inginer de 110 ruble, atunci când erau filmări, pe zi primeam 75 de ruble. Adică bani buni”, a spus Şestakov.

Alexandr Masarskii a răspuns confuz la întrebările despre trecutul cinematografic a lui Vladimir Putin, menţionând doar că acesta „era tânăr, cine l-ar fi putut memoriza atunci”. Totuşi, acesta a negat, fără univoc, că preşedintele rus ar fi jucat în rol de soldat fascist, în filmele despre război.

Secretarul de presă al preşedintelui, Dmitri Peskov, a spus că nu cunoaşte nimic despre filmările lui Putin. Totodată, responsabili de la „Lenfilm” au spus că în arhivele studioului nu au putut fi găsite documente care să confirme participarea lui Putin în vreo filmare, menţionând însă că „aceasta nu înseamnă că el nu s-a filmat”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...