Mold-street: Rusia anunţă noi restricții la importul de fructe și legume, măsuri ce pot lovi în Moldova

fructe

Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară, Rosselhoznadzor a anunțat impunerea restricțiilor la importul de legume și fructe din Kazahstan, pe motiv că acestea proveneau din Serbia și Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat al Rosselhoznadzor, în perioada 1-8 decembrie 2017, circa 12% din cele 4.000 de tone de producție supusă controlului fitosanitar de carantină, nu corespundeau cerințelor fitosanitare ale Uniunii Economice Eurasiatice și Federației Ruse, chiar dacă aveau certificate fitosanitare eliberate de autoritățile din Kazahstan. Acest indicator este de 3,5 ori mai mare decât la hotarul dintre Rusia și Belarus, susţine autoritatea rusă, scrie mold-street.

Rosselhoznadzor menționează că în luna noiembrie au fost zădărnicite mai multe tentative de a importa pe teritoriul Federației Ruse mere din Serbia, cu certificate fitosanitare emise de Kazahstan. „Și acestea nu sunt cazuri izolate. O situație similară a apărut și în cazul livrărilor de mere provenind din Republica Moldova”, susţine autorităţile fitosanitare din Rusia.
„Având în vedere faptul că autorităţile kazahe nu adoptă măsuri pentru a elimina încălcările la furnizarea de produse vegetale, Rosselhoznadzor va fi obligat să impună restricții privind importul în Rusia prin Kazahstan de fructe și legume din Serbia și Moldova”, se arată în comunicatul instituţiei.

Amintim că în anii 2015-2016 s-a depistat că multe fructe din statele UE, ajungeau pe piaţa rusească folosind certificate de origine din Moldova. Anterior Rusia a impus mai multe restricţii la livrările de produse fitosanitare din Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente