(video) RISE: Clădirea ASITO, cumpărată cu banii din BEM. Platon și Plahotniuc, vizați în investigație

ASITO-BEM-Cover-2

137 de milioane de lei din „Miliardul dispărut” au fost folosiți pentru procurarea sediului central ASITO din Chișinău. Banii au fost luați din Banca de Economii din Moldova (BEM) sub forma a două credite. După ce s-au primblat prin offshore, aceștia au revenit în țară sub forma unei investiții britanice. Datele Băncii Naționale arată că cele două credite nu au fost restituite nici până în prezent.

În investigația RISE se arată că fosta clădire ASITO și-a schimbat proprietarii de câteva ori și, într-un final, a ajuns pe mâna omului de afaceri Vladimir Russu. Tranzacția a coincis cu vânzarea unei vile pe care același Russu, care a cedat-o unui offshore cipriot, reprezentat prin procură de Iurie Luncașu – un personaj din anturajul oligarhului Vladimir Plahotniuc.

#10 noiembrie 2014. BEM oferă un credit de peste 375 de milioane de lei companiei Provoliron SRL.

#11 noiembrie 2014. BEM oferă un credit de peste 50 de milioane de lei companiei Voximar Com SRL.

Creditele au fost scoase din bancă atunci când „operațiunea furtul miliardului” din BEM, Banca Socială și Unibank se apropia de apogeu. Ambele credite au fost luate de către firme care, potrivit raportului Kroll, fac parte din grupul companiilor afiliate lui Ilan Șor, aflat atunci la conducerea BEM.

Citiți articolul integral AICI

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente