/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Guvernul a alocat un milion de lei pentru MoldFarm, întreprinderea în care statul deține 100% din acțiuni

missing
13 decembrie 2017, ora 16:18

Potrivit notei informative a proiectului, banii alocați vor fi utilizați pentru o emisiune suplimentară închisă de acțiuni în număr de 100.000 (una sută mii) acțiuni (acțiuni ordinare, nominative, de clasa I–a (întâi)), cu valoarea nominală a fiecărei acțiuni de 10 lei, precum și înregistrarea emisiunii suplimentare în modul stabilit.

Fapt, care îi va da posibilitate Societății pe acţiuni „MoldFarm” să înceapă activitățile economice propriu–zise pentru care a fost creată, să activeze, ceea ce va asigura în viitor un flux continuu de medicamente, produse parafarmaceutice şi dispozitive medicale la un preţ rezonabil, de producător, pentru instituţiile medico–sanitare publice din Republica Moldova și alte instituții publice interesate.

Aceeași notă spune că societatea „MoldFarm”, în care statul deține 100% de acțiuni, „urmează să devină o pârghie sigură și eficientă pentru asigurarea concurenţei loiale pe segmentul achiziţionării de medicamente, produse parafarmaceutice şi dispozitive medicale, tranzacţionarea în flux continuu pe piaţă a produselor respective, la un preţ rezonabil, de producător, pentru instituţiile medico–sanitare publice din Republica Moldova și alte instituții publice, ceea ce va exclude situațiile de înţelegere de cartel între importatorilor privaţi de medicamente, ori va exclude situaţiile când unii operatori economici privaţi, desemnaţi în calitate de câştigători ai procedurilor de achiziţii publice de medicamente, produse parafarmaceutice ori dispozitive medicale, nu–și vor executa obligaţiile clauzelor contractuale, prin refuzul livrării produselor respective, fapt care ar avea drept efect punerea în pericol direct a vieţii şi sănătăţii pacienţilor”.

Menționăm că mold-street.md scrie că crearea acestei întreprinderi este una suspectă în condițiile în care Guvernul deține deja o companie specializată. E vorba de Sanfarm-Prim, cu capital de 99,1% de stat. Întreprinderea a fost adusă de managerii impuşi de stat într-o situația financiară dificilă, dar anterior pe baza societății autoritățile au încercat fără succes să creeze o rețea de 900 de farmacii de stat.

Anterior Centrul Național Anticorupție a criticat intenţia Guvernului de a crea o noua companie, şi antenţiona asupra faptului că ea ar putea fi folosită la crearea unui “monopol pe piața achizițiilor și ar putea deveni funcțională pentru grupuri restrânse de interese”.

„În contextul examinării unor inițiative ce vizau în esență obiectul creării SA MoldFarm (inclusiv raportul de expertiză în privința reorganizării societății pe acțiuni Sanfarm-Prim), accentuăm faptul că desconsiderarea recomandărilor reflectate în prezentul raport de expertiză poate determina prejudicierea interesului public general prin crearea unor condiții adaptate convenției anumitor persoane sau grupuri de practicare a activității economice în condiții favorabile”, constata CNA.

Întreprinderea a fost creată acum un an, aceasta fiind responsabilă de achiziționarea, importul, păstrarea, depozitarea şi comercializarea medicamentelor, a produselor farmaceutice şi a dispozitivelor medicale, inclusiv a remediilor psihotrope, a articolelor de parfumerie şi cosmetică, precum şi a celor de tehnică şi optică medicală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram