Pro şi contra: Bradul natural versus artificial pentru Crăciun

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Sărbătorile de iarnă ar fi lipsite de farmec şi magie dacă nu ar exista brazi împodobiţi în toate casele. În ultima perioadă, tot mai mulţi moldoveni aleg să cumpere brazi artificiali pentru a economisi bani şi pentru a proteja natura. Cu toate acestea, cea mai ecologică alegere rămâne tot bradul natural, dar în ghiveci.

În timpul sărbătorilor de iarnă, locul în care este aşezat bradul devine punctul de atracţie al locuinţei. Bradul trebuie ales în funcţie de tipul de locuinţă (apartament sau casă), pentru a se încadra perfect în sufragerie.

Ideal ar fi ca acesta să nu fie nici prea mare, nici prea mic şi să aibă ramuri bogate. Rămâne la alegerea fiecăruia dacă vă cumpăraţi un brad natural sau unul artificial.

Bradul natural

Pro: Doar câţiva brazi de Crăciun mai provin din păduri, în timp ce majoritatea se cultivă pe plantaţii. Aşadar, dacă vei alege un brad natural, vei contribui la susţinerea micilor întreprinzători locali, iar la sfârşitul sezonului de iarnă, copacii vor fi tăiaţi şi utilizaţi pentru hrana animalelor sau în alt scop ecologic. În statul Louisiana din SUA, organizaţiile de mediu folosesc resturile de pomi de Crăciun pentru a consolida zonele umede de coastă, care au fost erodate de uragane, iar în Illinois, acestea sunt utilizate pentru a construi habitate de cuibărit pentru stârci.

Contra: Brazii de Crăciun sunt, de obicei, crescuţi cu pesticide, care sunt toxice pentru animale şi, în unele cazuri, pentru oameni. Agenţia pentru Protecţia Mediului a interzis utilizarea în interior a unora dintre pesticidele folosite pe pomul de Crăciun, cum ar fi clorpirifos şi malathionul, care afectează sistemul nervos uman.

Bradul artificial

Pro: Principalul avantaj al brazilor artificiali este preţul mic în comparaţie cu pomii de Crăciun naturali. În plus, aceştia pot fi reutilizaţi în fiecare an, astfel încât investiţia este foarte bună pe termen lung. În funcţie de preferinţe, brazii artificiali pot fi verzi, albi, sau albaştrii, iar unii dintre ei sunt deja împodobiţi cu decoraţiuni.

Contra: Deşi brazii artificiali sunt ieftini, aceştia au impact major asupra mediului. Pomii de sărbători falşi sunt realizaţi din plastic, iar în procesul de preluare se eliberează multe chimicale toxice. Mulţi brazi din plastic au fost contaminaţi cu plumb. De fapt, mulţi dintre ei vin cu o etichetă de atenţionare care recomandă să vă spălaţi pe mâini după manipularea lor pentru a preveni ingerarea de metal dăunător pentru creier. Un alt dezavantaj este faptul că bradul artificial nu poate fi reciclat, în caz că de plictiseşti de el şi vrei să îţu cumperi un model mai nou.

Bradul natural în ghiveci, cea mai bună alegere

De ce să îţi poluezi Crăciunul cu materiale plastice şi metale periculoase? Durabilitatea şi preţul mic al pomilor de Crăciun artificiali pot să îi facă mai atractivi decât alternativa de a cumpăra un copac nou în fiecare an, dar o analiză a cercetătorilor americani a demonstrat că trebuie să utilizezi bradul artificial 20 de ani pentru ca acesta să fie considerat mai ecologic decât un brad natural. Aşadar, cea mai bună alegere este un brad natural…în ghiveci. Astfel, după ce îţi parfumează casa în perioada sărbătorilor, poţi planta brăduţul în curtea casei sau a blocului.

Tradiţie străveche

Fie că optaţi pentru un brad natural sau unul artificial, e necesar să aveţi brad în casă în perioada sărbătorilor. Originea bradului împodobit datează dinaintea erei creştine, când brazii sau ramurile lor erau folosiţi pentru diferite ceremonii. Nu există trib, culturi, popoare care să nu fi avut măcar un mit, o legendă legată de brad sau de alte specii cu frunzele mereu verzi.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...