Potrivit unui proiect propus spre consultări publice, majorarea capitalului social „va da posibilitate Societăţii pe acţiuni „MoldFarm” să înceapă activităţile economice propriu–zise pentru care a fost creată, să activeze, ceea ce va asigura în viitor un flux continuu de medicamente, produse parafarmaceutice şi dispozitive medicale la un preţ rezonabil, de producător, pentru instituţiile medico–sanitare publice din Republica Moldova şi alte instituţii publice interesate".

Un milion de lei pentru un intermediar

De menţionat că în decembrie 2016, Guvernul a aprobat crearea SA MoldFarm şi alocarea a 20.000 de lei pentru a acoperi cheltuielile necesare creării societăţii, iar în aprilie 2017 la numit în funcţia de director pe Tudor Crigan, fost jurist în cadrul Ministerului Sănătăţii.

Noua companie nu poate demara activităţile fără însă o nouă infuzie de capital de stat. Potrivit Ministerului Sănătăţii, milionul de lei va permite "acoperirea cheltuielilor necesare pentru începerea acestor activităţi: dotarea tehnico–materială suficientă, angajarea personalului, etc".

După alocarea mijloacelor respective, urmează să fie efectuată de către MoldFarm o emisiune suplimentară închisă de acţiuni în număr de 100.000 acţiuni (acţiuni ordinare, nominative, de clasa I–a (întâi)), cu valoarea nominală a fiecăreia de 10 lei, scrie Mold-Street.

Câte farmacii ar putea deschide MoldFarm cu un milion de lei, sau importa medicamente pentru a acoperi anumite necesităţi nu este clar. Dar e puţin probabil ca aceste resurse să fie suficiente pentru a face concurenţă pe piaţă. În consecinţă va fi nevoie de alocat alte milioane de lei pentru desfăşurarea activităţii Moldfarm.

De notat că MoldFarm a fost investită cu dreptul de a desfăşura următoarele activităţi în domeniul farmaceuticii: achiziţionarea, importul, păstrarea, depozitarea şi comercializarea medicamentelor şi dispozitivelor medicale, inclusiv a celor cu conţinut de substanţe stupefiante şi psihotrope, a articolelor de parfumerie şi cosmetică, a articolelor de tehnică şi optică medicală, în cadrul depozitului farmaceutic şi farmaciei industriale.

Crearea acestei întreprinderi este una suspectă în condiţiile în care Guvernul deţine deja o companie specializată. E vorba de Sanfarm-Prim, cu capital de 99,1% de stat.

Întreprinderea a fost adusă de managerii impuşi de stat într-o situaţia financiară dificilă, dar anterior pe baza societăţii autorităţile au încercat fără succes să creeze o reţea de 900 de farmacii de stat.

Centrul Naţional Anticorupţie a criticat intenţia Guvernului de a crea o noua companie şi antenţiona asupra faptului că ea ar putea fi folosită la crearea unui "monopol pe piaţa achiziţiilor şi ar putea deveni funcţională pentru grupuri restrânse de interese".

În contextul examinării unor iniţiative ce vizau în esenţă obiectul creării SA MoldFarm (inclusiv raportul de expertiză în privinţa reorganizării societăţii pe acţiuni Sanfarm-Prim), accentuăm faptul că desconsiderarea recomandărilor reflectate în prezentul raport de expertiză poate determina prejudicierea interesului public general prin crearea unor condiţii adaptate convenţiei anumitor persoane sau grupuri de practicare a activităţii economice în condiţii favorabile”, constata CNA.