Ministrul Infrastructurii Ucrainei, Vladimir Omelean, a declarat recent în cadrul unei emisiuni TV că, în 2018, ar putea fi suspendată comunicaţia pe calea ferată cu Rusia. „Cred că o hotărâre în acest sens va fi luată în 2018. Există două tipuri de trenuri pe această direcţie: marfare şi de pasageri. Avem momentan un singur tren rusesc ce circulă pe direcţia Chişinău–Moscova şi câteva trenuri ucrainene”, a precizat el.

Comments.ua a publicat anterior propunerea ministrului Infrastructurii Vladimir Omelean de a anula trenurile şi autobuzele care circulă spre Rusia, deoarece „ucrainenii nu au ce să caute acolo”.

Contactată de Jurnal de Chişinău, Eliza Botnari, responsabilă de comunicarea cu presa de la ÎS „Calea Ferată din Moldova”, a declarat că administraţia acestei întreprinderi nu a fost informată de autorităţile ucrainene. Prin urmare, nu are ce să comunice. Aceasta nu a putut să spună dacă vor mai circula şi trenurile moldoveneşti pe această rută.

În prezent, între Moscova şi Chişinău circulă două garnituri moldoveneşti şi una rusească. În perioada sărbătorilor de iarnă, începând cu 10 decembrie, trenurile circulă zilnic.

Această problemă a apărut după ce, la 11 noiembrie curent, trenurile Căilor Ferate din Rusia şi-au schimbat rutele, încetând să mai circule pe teritoriul Ucrainei.