23:32:50 19.04.2024
Stiri

Veaceslav Platon a pierdut litigiul cu BNM la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm

Economie 13.12.2017 13:00 Vizualizări1661 Autor: Ziarul National
Veaceslav Platon a pierdut litigiul cu BNM la Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm


Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a dat câștig de cauză Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în litigiul cu acționarii „Moldova Agroindbank” (MAIB), ale căror acțiuni au fost blocate anterior de conducerea BNM pentru activitate concertată, a declarat secretarul de stat al Ministerului Justiției, Nicolae Eșanu, pentru deschide.md.

La 14 iunie 2016, Curtea Internaţională de Arbitraj de la Stockholm a decis ca BNM „să se abţină de la următorii paşi” privind realizarea deciziei sale de recunoaştere drept „concertat” a pachetului de acţiuni ale MAIB. Potrivit deciziei de atunci, R. Moldova (prin intermediul BNM şi/sau Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare sau în oricare alt mod) trebuie să se abţină pe viitor de la măsuri ce vizează anularea acţiunilor, până la soluţionarea litigiului printr-o decizie definitivă de arbitraj în fond.

În documentul citat se menționa că, „în conformitate cu art.16 din Legea privind investiţiile în activitatea de întreprinzător şi Legea privind arbitrajul a R. Moldova, decizia de arbitraj este obligatorie. Decizia trebuie executată de partea în privinţa căreia a fost pronunţată, benevol şi neîntârziat”.

De asemenea, Curtea de Arbitraj de la Stockholm mai anunța că „interzice întreprinderea unor măsuri în privinţa acţiunilor „Moldova Agroindbank”, blocate prin decizia BNM din 2 martie 2016, care au drept scop anularea sau înstrăinarea acestora prin orice mod posibil”.

BNM a decis pe 2 martie 2016 că mai mulți acționari de la „Moldova Agroindbank” să fie obligați să întoarcă acțiunile aferente cotei substanțiale achiziționate fără permisiunea prealabilă a Băncii Naționale, în capitalul social al BC „Moldova Agroindbank” S.A. Această cotă constituia 39,58 la sută din totalul acțiunilor de la această bancă.

În presă s-a vorbit de multe ori că în spatele acestor acționari nu ar fi nimeni altul decât supranumitul „raider nr. 1 din spațiul CSI”, Veaceslav Platon. Un alt aspect este că după ce acțiunile au fost blocate de BNM, fiul lui Veaceslav Platon ar fi dorit să le cumpere, însă BNM a blocat de fiecare dată aceste tranzacții.

De menționat că Veaceslav Platon a fost condamnat ieri la încă 12 ani de pușcărie. Sentința vine în urma deschiderii unui alt dosar, pe lângă cel în care a fost condamnat la 18 ani de închisoare, pentru delapidarea BEM. Veaceslav Platon a mai fost condamnat o dată - în aprilie 2017, la 18 ani de închisoare.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md