Rusia şi SUA nu au ajuns la un consens privind misiunea ONU în regiunea Donbass, anunţă Kremlinul

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia şi Statele Unite nu au ajuns la un consens privind misiunea ONU în regiunea ucraineană Donbass, iar problema apartenenţei regiunii ucrainene Crimeea nu este negociabilă, a anunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, relatează site-ul agenţiei Tass.

„Există anumite diferenţe în ceea ce priveşte modalităţile, iar acum situaţia este încă departe de un consens. Totuşi, această problemă rămâne pe ordinea de zi a noastră”, a spus Peskov.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a reamintit că iniţiativa de trimitere a unei misiuni ONU la Donbass a fost prezentată de către preşedintele rus Vladimir Putin. „A fost evidențiată şi sugerată de partea rusă, inclusiv pentru Ucraina”, a spus Peskov.

Kremlinul a mai transmis că problema apartenenței regiunii ucrainene Crimeea nu este negociabilă în discuţiile cu SUA. Rusia a anexat Crimeea în anul 2014, o manevră criticată dur de statele occidentale, care consideră că regiunea este o parte integrantă a Ucrainei.

Recent, secretarul de stat al SUA, Rex Tillerson, a anunţat că prioritatea ţării sale este încetarea violenţelor în Ucraina, dar că Washingtonul va menţine sancţiunile împotriva Rusiei până când Moscova îşi va retrage trupele din Ucraina.

„Vom continua să colaborăm cu Rusia pentru a vedea dacă putem conveni asupra unei forţe de menţinere a păcii care să pătrundă în Ucraina şi să reduce violenţele. Însă ne alăturăm partenerilor noştri europeni în menţinerea sancţiunilor până când Rusia îşi va retrage forţele din regiunea Donbass şi îşi va îndeplini angajamentele asumate la Minsk”, a spus Tillerson.

Rusia a respins în repetate rânduri acuzațiile potrivit cărora a provocat conflictul din estul Ucrainei şi a contribuit cu arme şi militari.

Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administrației proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităților, a fost încălcat în mod frecvent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...