13:41:29 23.04.2024
Stiri

STUDIU // Care este LEGĂTURA între persoanele care își fac selfie-uri și narcisism

Știri 13.12.2017 08:30 Vizualizări1481 Autor: Ziarul National
STUDIU // Care este LEGĂTURA între persoanele care își fac selfie-uri și narcisism sursa: eva.ro


Societatea în care trăim pune un preț prea mare pe aparențe și, în mod voluntar, alimentăm această obsesie pe care am moștenit-o. Unul dintre lucrurile pe care le facem sunt selfie-urile, iar acestea au devenit un subiect de discuție în întreaga lume. După ani de studii și cercetări la nivelul acestui subiect, oamenii au descoperit o corelație între selfie-uri și narcisism.

Un studiu publicat în jurnalul Personality and Individual Differences a dezvăluit că un chestionar online care a inclus bărbați din Statele Unite, cu vârstele cuprinse între 18 și 40 de ani, a ajutat la cunoașterea trăsăturilor de caracter legate de acțiunile din social media, printre care s-au numărat editarea fotografiilor postate în mediile sociale și postarea selfie-urilor sau pozelor pe care utilizatorii și le-au făcut singuri.

Studiul a examinat și frecvența postării selfie-urilor și a comparat-o cu tendința narcisistă a caracterului. Studiul a dezvăluit că forțele socio-culturale promovează obiectificarea oamenilor, care ajung să fie depersonalizați și judecați precum obiectele. Cu alte cuvinte, oamenii ajung să atribuie mai multă valoare celorlalți doar pe baza aparențelor.

Într-un chestionar realizat ca parte a studiului, participanții cu vârsta medie de 29 de ani au fost nevoiți să se evalueze pe baza a 12 afirmații. Printre acestea au fost incluse și „Am tendința de a-mi dori ca alții să îmi acorde atenție”, „Am tendința de a nu fi prea preocupat cu moralitatea acțiunilor mele”, „Am tendința de a-i manipula pe ceilalți pentru a obține ceea ce îmi doresc” și multe altele.

După analizarea rezultatelor, oamenii de știință au ajuns la următoarele concluzii:

1. Există o corelație între auto-obiectificare și narcisism și timpul petrecut în rețelele sociale.

2. Există o prezență mai puternică a narcisismului și auto-obiectificării în cazul persoanelor care își editează selfie-urile în social media.

Concluzia analizei acestui studiu a dezvăluit faptul că bărbații care petrec mai mult timp în social media și făcându-și selfie-uri sunt mai narcisiști decât cei care petrec mai puțin timp în social media. Persoanele care au un nivel mai mare de narcisism și psihopatie se pare că postează selfie-uri mai des decât ceilalți oameni. Iar narcisiștii postează mai des și poze de-ale lor editate.

Deși studiul a fost realizat cu ajutorul unui eșantion strict masculin, bazându-ne pe studiile anterioare, putem observa că femeile au mai puține caracteristici narcisiste. Cu toate acestea, nivelul lor de auto-obiectificare este mai mare.

Sursa: eva.ro



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md