Franța a identificat între 150 și 200 de „bancheri oculți” ai grupării Stat Islamic

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Franța a identificat între 150 și 200 de „bancheri oculți” ai grupării Stat Islamic, în principal în Liban și în Turcia, a indicat marți Tracfin, serviciul Ministerului Economiei însărcinat cu lupta împotriva spălării de bani și a finanțării terorismului, relatează AFP.

„Am lucrat la identificarea unui număr cuprins între 150 și 200 de colectori, localizați în principal în Liban și în Turcia”, a afirmat directorul Tracfin, Bruno Dalles, în cadrul prezentării în fața presei a raportului pe 2016 al serviciului său privind „riscurile spălării de bani și capitaluri și ale finanțării terorismului”.

„Acești bancheri oculți ai Daesh (acronimul în arabă al Statului Islamic) primesc fonduri, care sunt în mod clar destinate grupării, pentru a-i permite să funcționeze în continuare”, a precizat Dalles, subliniind că miza pentru Tracfin este de acum înainte de a-i localiza pe noii colectori de fonduri ai Statului Islamic, care depinde din ce în ce mai mult de finanțarea externă, potrivit Agerpres.

„Există o adevărată miză strategică odată cu prăbușirea Daesh, pentru a încerca să aflăm unde sunt localizați viitorii colectori, pentru a încerca să dăm de urma viitoarelor metastaze ale Daesh”, a adăugat Dalles.

Pe măsură ce jihadiștii pierd teren în Irak și Siria, ei sunt privați și de „prima lor sursă de finanțare”, precum „prăzile de război” sau „extorcarea populațiilor”, și încearcă „să compenseze parțial aceste pierderi de venituri prin recurgerea, în continuare susținută, la finanțări externe”, a indicat raportul Tracfin.

Tracfin supraveghează de asemenea „sprijinul mai tradițional” pentru organizația jihadistă, cum este cel din partea unor instituții umanitare și culturale, a explicat directorul Tracfin.

„Activitatea noastră constă în principal în reperarea unor semnale sigure de radicalizare și de comportament din punct de vedere financiar”, a explicat Dalles, subliniind că sumele sunt adesea mici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...