/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Lupte grele, pericol atomic și noi reguli de mobilizare! Oficial: 3 mari amenințări pentru Moldova

/VIDEO/ În prag de sărbători, cum alegem corect citricele? Faptul că sunt arătoase, nu înseamnă că sunt și bune

missing
12 decembrie 2017, ora 16:45

Aromate, suculente, dulci sau acrișoare – fructele exotice sunt la mare căutare iarna, când ne confruntăm cu un deficit de vitamine. Sunt cam scumpe pentru salariile mici pe care le primesc moldovenii, dar dacă pofta e mare, scoți și ultimii bani din buzunar.

„Acum cumpărăm pentru zilele acestea, înainte de sărbători vom cumpăra altele probabil. Îmi plac mult și în familie se mănâncă bine fructele”.

„Sunt gustoase și bune pentru inimă. – Cum vă pare prețul? – Normal. E mare e greu, da ce să faci?”.

„Prețul ca prețul. Ele sunt tare mari la noi”.

Dacă la unele tarabe poți găsi mandarine cu 18 lei kilogramul, la altele acestea sunt comercializate și cu 23 kilogramul. Rodiile sunt vândute cu 30 de lei kilogramul, iar portocalele cu 25. Mai scumpe sunt curmalele – un kilogram costă până la 60 de lei. Unii vânzători se plâng că duc lipsă de cumpărători. Alții, îi ademenesc cu prețuri mai bune și se declară mulțumiți.

„Nu sunt cumpărători. Azi e rău”.

„Cred că la mine e mai ieftin ca la toți. Cumpără lumea. La 10-15 lei, un kilogram, 2 kilograme”.

Cumpărătorii apreciază calitatea fructelor după felul cum arată acestea. În special, sunt atenți la culoare.

„O iau la întâmplare. Dacă e frumoasă pe deasupra, cred că și înăuntru”.

„Să nu fie întunecate, să fie culoarea naturală, oranj”.

Specialiștii dau asigurări că fructele exotice importate în Moldova sunt inofensive, acestea fiind verificate la frontieră. Totuși, înainte de a fi consumate, citricele trebuie spălate bine, iar faptul că sunt arătoase nu înseamnă că sunt și calitative.

„Dacă este întreg, nu are pete, nu are anumite stricăciuni pe el, înseamnă că fructul este bun. Citricele care vin, ele toate trec o testare. În procesul de certificare se eliberează un certificat care atestă că fructele sunt bune pentru consumul uman”, susține Valeriu Dolghieru, inspector la direcția municipală siguranța alimentelor.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, în ultimele trei luni, în Moldova au fost importate aproximativ 5000 de tone de fructe exotice.

Reporter: Veronica Vacari
Imagine: Vlad Coroban

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram