Vlad Filat rămâne în închisoare; A epuizat toate căile naționale de atac şi doar CEDO îl mai poate salva

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins, drept inadmisibil, recursul în anulare declarat de ex-premierul Vlad Filat. Acest lucru înseamnă că fostul demnitar, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, a epuizat toate căile naționale de atac și că următoarea instanță la care pot să se adreseze avocații este Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CtEDO).

CSJ s-a pronunțat pentru „inadmisibilitatea recursurilor în anulare declarate, ca fiind vădit neîntemeiate”. Decizia integrală urmează a fi citită la 28 decembrie, conform Ziarului de Gardă.

Cu o zi înainte de pronunțarea deciziei CSJ, avocatul Igor Popa declara într-un interviu pentru ZdG că „recursul în anulare este o cale extraordinară de atac și dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise până la acest moment în dosarul Filat”. Igor Popa a precizat că în cazul în care recursul va fi respins, „Filat îşi va găsi dreptatea la CtEDO”.

Amintim că Vlad Filat a fost condamnat în iunie 2016 la 9 ani de detenţie pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, în urma unui autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta spunea că i-a oferit, pe timpul când Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de circa 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale.

În luna august curent, Vlad Filat a depus o cerere la CEDO. Fostul prim-ministru a invocat că, pe parcursul procesului de judecată, i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenţia pentru apărarea Drepturilor Omului şi a Libertăţilor fundamentale: art. 3 din Protocolul nr.1 raportat la art.13 din Convenţie, art. 6, art. 8, art.18 al Convenţiei, etc. Şi în anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condiţiilor de detenţie din Penitenciarul 13, reţinerea şi arestarea ilegală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...