Fostul ministru american al apărării Robert Gates se așteaptă la „un război total” între Israel și Hezbollah în 2018

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul ministru american al apărării Robert Gates a afirmat marți că s-ar putea ca în 2018 să aibă loc „un război total” între Israel și miliția șiită libaneză Hezbollah, susținută de Iran, relatează agenția Xinhua.

Gates a făcut declarația respectivă în Dubai, în cadrul summitului anual al Forumului Strategiei Arabe, aflat la cea de-a 10 ediție.

Deoarece Hezbollahul a ajutat regimul sirian să învingă gruparea Stat Islamic, acest fapt „ar putea încuraja miliția să întreprindă atacuri împotriva Israelului”, a estimat Gates, fost ministru al apărării în timpul președinților George W. Bush și Barack Obama.

La rândul său, Israelul ar putea simți că „Hezbollahul devine o problemă căreia trebuie să-i facă față”, a adăugat Gates, scrie Agerpres.

Hezbollahul a susținut regimul președintelui sirian Bashar Al-Assad în lupta sa împotriva grupării Stat Islamic și a altor organizații în Siria trimițând combatanți și arme.

În vara lui 2006, între Hezbollah și Israel a fost un război care a durat 34 de zile și, de atunci, au avut loc schimburi de focuri sporadice de-a lungul frontierei libanezo-israeliene.

Robert Gates se așteaptă la o creștere a tensiunilor între Iranul șiit și statele arabe sunnite conduse de Arabia Saudită, deoarece „Iranul încearcă în continuare să-și sporească influența și să intervină în Orientul Mijlociu”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...