Curtea Constituțională a decis că șeful statului nu poate fi membru de partid

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful statului nu poate fi membru de partid. Asta au decis membrii Curții Constituționale, respingând astfel sesizarea deputatului socialist Vlad Bătrîncea, pentru controlul constituționalității unor prevederi din Codul electoral în partea ce ține de incompatibilitatea președintelui Republicii Moldova de a fi membru al unui partid politic.

Examinând materialele dosarului și audiind argumentele părților, Curtea a reținut că, potrivit Constituției, cetățenii se pot asocia liber în partide şi în alte organizaţii social-politice, însă dreptul la asociere nu este un drept absolut, ci poate fi restrâns, în condițiile legii.

Astfel, președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți și nu ale unei părți ale acesteia, ale unui grup sau partid politic.

În acest sens, Curtea a constatat că, potrivit prevederii contestate, „mandatul Președintelui Republicii este incompatibil cu calitatea de membru al vreunui partid politic”.

De asemenea, Curtea a relevat că în hotărârile menționate a statuat că, prin depunerea jurământului de către Președintele Republicii Moldova acesta își asumă un angajament juridic faţă de întreg poporul Republicii Moldova. Astfel, Președintele Republicii trebuie să facă dovada imparțialității şi neutralității sale politice.

Totodată, magistaţii CC au subliniat că şeful statului joacă rolul unui arbitru, sau al unei puteri neutre, fiind detașat de partidele politice. Președintele este un element important al sistemului politic, dar acesta nu este un partizan al politicului.

Prin urmare, Curtea a reținut că președintele Republicii Moldova este obligat să acționeze în interesele întregii societăți, şi nu ale unei părţi a acesteia, ale unui grup sau partid politic. Din aceste considerente, președintele Republicii Moldova nu poate fi membru al unui partid politic şi nu poate promova sub nici o formă interesele unui partid politic.

În solicitarea lui de modificare a Codului electoral, Bătrâncea atrăgea atenția că în multe țări cu democrații puternice, ca Statele Unite sau Franța, șeful statului reprezintă în mod limpede un partid politic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...