Donald Trump vrea să trimită o misiune cu echipaj uman pe Lună: „Vom crea o fundaţie pentru o misiune ulterioară pe Marte”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele american Donald Trump a semnat o directivă pentru iniţierea a noi misiuni cu echipaj uman pe Lună, care ulterior să deschidă drumul pentru călătorii pe Marte, informează AFP.

Donald Trump a semnat directiva luni, în prezenţa lui Harrison Schmitt, unul dintre ultimii americani care au păşit pe Lună, în urmă cu 45 de ani. Cele mai recente misiuni cu echipaj uman pe Lună au avut loc în 1972.

„De data aceasta, nu numai că vom înfige steagul și ne vom lăsa amprentele. Vom crea o fundație pentru o misiune ulterioară pe Marte și poate, într-o zi, în multe alte lumi mai departe”, a spus Trump în timpul ceremoniei care a avut loc la Casa Albă.

Potrivit directivei, NASA trebuie să își canalizeze eforturile pentru a trimite oameni în spațiu, noile politici din domeniu fiind aprobate de toate partidele din SUA. Însă problemele cele mai grave privesc bugetele misiunilor și termenele limită de execuție.

Experții în politici spațiale sunt de părere că orice încercare de a trimite oameni pe Marte, o planetă situată la 225 de milioane de kilometri de Terra, va necesita un buget și resurse tehnice uriașe. Din decembrie 1972, niciun om nu a mai ajuns pe Lună.

După anunţul făcut de Trump, administratorul NASA, Robert Lightfoot, a declarat că agenția spațială americană „își va alinia strategic eforturile pentru a readuce oamenii pe Lună, a călători pe Marte şi a deschide calea spre noi misiuni dincolo de adâncurile sistemului solar”.

Costurile pentru programul Constellation, în cadrul căruia americanii urmau să ajungă din nou pe Lună până la sfârşitul anilor 2020, au fost preconizate la suma de 100 de miliarde de dolari. În vederea acestor misiuni, administraţia Trump a avut mai multe întâlniri cu şeful SpaceX, Elon Musk, şi proprietarul Amazon, Jeff Bezos, care deţine compania spaţială Blue Origin.

Casa Albă a anunțat într-un comunicat că vrea să încheie parteneriate cu alte state, precum şi cu industria spaţială privată, în vederea dezvoltării de noi tehnologii și mijloace de realizare a noilor misiuni cu echipaj uman pe Marte şi alte destinaţii din Sistemul nostru solar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...