Pavel Filip: Cooperarea în cadrul Iniţiativei Central Europene și agenda europeană a R.Moldova sunt complementare

Prim-ministrul Pavel Filip a participat astăzi la Summit-ul Iniţiativei Central-Europene (ICE), organizat sub egida Republicii Belarus, care a deţinut în anul 2017 preşedinţia acestei platforme.

În cadrul reuniunii, Pavel Filip a apreciat pozitiv oportunitatea de cooperare cu ţările membre ale Iniţiativei Central  Europene.

„Cooperarea în cadrul ICE și agenda europeană a Republicii Moldova sunt complementare, cea dintâi contribuie la realizarea progreselor în îndeplinirea sustenabilă a angajamentelor asumate în fața partenerilor europeni”, a declarat prim-ministrul.

Totodată, Pavel Filip a reiterat susţinerea iniţiativelor ICE îndreptate spre dezvoltarea proiectelor regionale și transnaționale în diferite domenii, cu implicarea UE, în calitate de partener strategic al regiunii. O dovadă a angajamentului ferm al Republicii Moldova de a fi în continuare un partener de încredere, interesat în promovarea unei agende regionale active pe platforma ICE, este și semnarea Planului de Acțiuni al ICE pentru perioada 2018-2020.

În context, Pavel Filip a evidențiat rolul semnificativ care revine statelor membre ICE în dezvoltarea infrastructurii de transport în Europa, susţinând eforturile statelor partenere interesate de preluarea standardelor europene în domeniul transportului rutier.

„Fiind o verigă importantă la intersecţia Europei de sud-est cu cea de est, cu deschidere spre reţelele de transport europene şi eurasiatice, Republica Moldova îşi construieşte politica în domeniul transporturilor pornind de la următoarele obiective: armonizarea legislaţiei naţionale cu standardele europene în conformitate cu Acordul de Asociere, conectarea şi respectiv integrarea în coridoarele de transport transeuropene, obţinerea unui acces mai mare pe piaţa europeană de transport auto”, a subliniat Pavel Filip.

Un alt subiect abordat în cadrul Summit-ului a vizat gestionarea migraţiei și impactul acesteia. Republica Moldova a confirmat disponibilitatea de a împărtăşi din experienţa acumulată în acest domeniu, în special în ce priveşte consolidarea gestionării frontierei moldo-române şi politicile migraţionale.

Participanţii la reuniune au mai făcut un schimb de opinii privind combaterea ameninţărilor teroriste, inclusiv în spaţiul cibernetic şi a celor de tip hibrid, care constituie riscuri serioase pentru securitatea regională.

Iniţiativa Central Europeană este cel mai mare forum interguvernamental pentru cooperare regională în Europa, cu statut de observator în cadrul Adunării Generale ONU. În 2018, preşedinţia ICE va fi preluată de Croaţia. ICE reunește zece state membre UE: Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Italia, Polonia, România, Slovacia, Slovenia, Ungaria şi opt state ne-membre UE: Albania, Belarus, Bosnia şi Herţegovina, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Serbia și Ucraina.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.