Fiecare zi vine cu noi scumpiri pentru moldoveni: În noiembrie alimentele au costat mai mult

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fiecare lună vine în Republica Moldova cu noi scumpiri. Astfel, în luna noiembrie curent au crescut preţurile la ouă de găină, la cartofi, struguri, vinete, ardei graşi, tomate, castraveți, unt, dar şi lapte integral.

Conform datelor oferite de Biroul Naţional de Statistică, în luna noiembrie curent inflaţia anuală a constituit 7,3%, inclusiv la produse alimentare – 9,6%, mărfuri nealimentare – 4,2% şi servicii prestate populaţiei – 7,9%.

Creşterea preţurilor medii de consum cu 0,7 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la produsele alimentare cu 1,1 la sută, la mărfurile nealimentare – cu 0,7 la sută şi la tarifele pentru serviciile prestate populaţiei – cu 0,1 la sută.

În luna noiembrie faţă de octombrie o creştere mai semnificativă a preţurilor s-a înregistrat la fructe de livadă sâmburoase – cu 21,7%, ouă de gaină – cu 17,2%, struguri proaspeţi – cu 9,7%, slănină neprelucrată – cu 8,8%, legume proaspete – cu 6%, în special: vinete – cu 77,8%, ardei grași – cu 22%, tomate – cu 19,5%, dovlecei – cu 18,3%, castraveţi – cu 13,3%, ceapă uscată – cu 3,6%, cartofi – cu 3,4%, unt ţărănesc – cu 1,9%, lapte integral – cu 1,2%.

Totodată, în perioada de raport au fost înregistrate unele scăderi ale preţurilor la citrice – cu 17,7%, varză – cu 10,1%, usturoi – cu 3,2%, fructe exotice – cu 3,1%, sfeclă roşie – cu 2,1%, morcovi – cu 1,8%, ciuperci proaspete – cu 1,3%, ulei vegetal – cu 1,1%, zahăr tos – cu 0,7%, crupe, peşte proaspăt şi congelat – cu cîte 0,6%.

Dacă ne referim la mărfurile nealimentare, în perioada de raport au fost înregistrate creşteri mai semnificative de preţuri la paltoane, pardesiuri pentru femei – cu 2,5%, scurte pentru copii – cu 1,9%, combustibili – cu 1,8%, ţigări – cu 5%.

Concomitent, în perioada de raport, la mărfurile nealimentare s-au înregistrat reduceri de preţuri la medicamente – cu 0,8%, telefoane şi alte aparate pentru comunicarea la distanţă – cu 0,7%, autoturisme – cu 0,5%, gaz lichefiat ambalat în butelii – cu 0,1%.

Pentru serviciile prestate populaţiei în luna noiembrie a fost înregistrată majorarea tarifelor medii lunare la serviciile transportului aerian de pasageri – cu 1,5%, serviciile legate de sănătate – cu 1,4%, repararea obiectelor de folosinţă îndelungată – cu 1,4%, serviciile rituale – cu 1,1%, repararea încălţămintei – cu 0,8%, confecţionarea mobilei – cu 0,5%, alimentaţia publică – cu 0,3%.

Totodată, în perioada de raport au scăzut preţurile la serviciile transportului feroviar de pasageri – cu 2,7%, serviciile de turism peste hotarele ţării – cu 2,6%, serviciile pentru întreţinerea copiilor în creşe şi grădiniţe – cu 1,1%, închirierea apartamentelor – cu 1,0%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...