Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Zi decisivă pentru Vladimir Filat

Zi decisivă pentru Vladimir Filat

Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decide astăzi, 12 decembrie, în privința admisibilității recursului în anulare în dosarul lui Vladimir Filat. Avocații fostului premier condamnat pentru corupție pasivă și trafic de influență cer casarea integrală a Sentinței Judecătoriei Buiucani, din 27 iunie 2016 privind condamnarea lui Vlad Filat, casarea parțială a Deciziei Curții de Apel Chișinău din 11 noiembrie 2016 în partea condamnării lui Vlad Filat și casarea integrală a Deciziei Colegiului penal al CSJ din 22 februarie 2017.

Într-un interviu pentru ZdG avocatul Igor Popa a transmis mesajul lui Vlad Filat înainte de decizia instanței supreme: 

„După 26 de luni, lucrurile au devenit clare pentru cunoscători și necunoscători. Mă refer la așa numitul proces Filat. Eu nu-mi doresc decât să am parte de o judecată, dar nu de o execuție. În toată această perioadă am solicitat doar lucruri legale și dacă vreți umane: proces public, în care să fie examinate probele, dar nu denunțuri mincinoase; să fie audiați martorii apărării; efectuate expertize financiare, astfel încât decizia instanței de judecată să fie o judecată de valoare, dar nu una de interes.

În acest context, având în vedere că recursul ordinar depus anterior nu a fost acceptat spre judecare, aștept ca cel puțin de aceasta dată CSJ să i a o decizie legală  și să admită spre examinare recursul în anulare”.

Citiți un INTERVIU cu avocatul Igor Popa. Cazul Filat: Recursul în anulare, juridic sau politic?

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență de un complet de judecători ai Judecătoriei Buiucani, din care au făcut parte magistrații Galina Moscalciuc, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari. Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru de la CA Chișinău au hotărât să mențină condamnarea fostului premier. La 22 februarie 2017, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș  de la CSJ au examinat recursul avocaților lui Filat și l-au respins drept inadmisibil.

În septembrie 2016, CSJ a respins recursurile părților drept inadminisbile în dosarul de spălare de bani în proporţii deosebit de mari pe numele lui Ion Rusu, cumnatul și nașul lui Vlad Filat. Rusu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. După ce apărătorii lui Ion Rusu au depus recurs în anulare însă, cale extraordinară de atac pe care o folosesc în prezent și în dosarul Filat, CSJ a redus la trei ani și patru luni termenul de detenție pentru cumnatul și nașul fostului lider PLDM.