Agenţia ONU a precizat, într-un comunicat, că aceste locuri de primire trebuie găsite până la sfârşitul lui martie 2018.

„Este un apel disperat la solidaritate şi omenie”, a declarat Volker Turk, responsabil din cadrul UNHCR.

„Trebuie să reuşim să-i scoatem din Libia cât mai rapid posibil pe refugiaţii extrem de vulnerabili”, a subliniat el.

Potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţii (OIM), 15.000 de persoane se află în centre de detenţie controlate în mod neoficial de guvernul de uniune naţională libian (GNA).

În plus, mii de migranţi care încearcă să ajungă în Europa sunt închişi în centre aflate în afara oricărui control, într-o ţară devastată de conflicte interne.

Înaltul Comisariat subliniază că 'mulţi refugiaţi, solicitanţi de azil şi apatrizi sunt victime în Libia are unor grave încălcări ale drepturilor omului, inclusiv ale unor diferite forme de tratament inuman, crud şi degradant'.

UNHCR a evacuat la începutul lunii noiembrie în Niger un prim grup de 25 de migranţi vulnerabili — 15 femei, şase bărbaţi şi patru copii—, de origine eritreeană, etiopiană şi sudaneză.

„Date fiind nevoile umanitare iminente şi deteriorarea rapidă a condiţiilor în centrele de detenţie din Libia, UNHCR lucrează activ pentru a organiza mai multe evacuări în săptămânile şi lunile următoare”, a declarat Volker Turk. El a precizat că vor fi „explorate toate soluţiile, inclusiv reinstalarea, reîntregirea familială, evacuarea spre instalaţii de urgenţă gestionate de UNHCR sau o revenire voluntară”.

Potrivit agenţiei ONU, dintre refugiaţii vulnerabili fac parte minorii neînsoţiţi, mamele singure, persoanele cu maladii grave şi cele care au suferit torturi în cursul călătoriei sau în detenţia din Libia.