Mai multe ONG-uri solicită neabrogarea zilelor de 8 martie și 1 mai ca zile de sărbătoare nelucrătoare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Membrii și membrele Platformei pentru Egalitate de Gen, precum și alte grupuri de cetățeni și activiști civici își exprimă dezacordul cu proiectul de lege pentru modificarea și completarea Codul muncii, prin care se propune abrogarea zilelor de 8 martie și 1 mai ca zile de sărbătoare nelucrătoare, dar și cu argumentele aduse în sprijinul acestei măsuri în Nota informativă la acest proiect.

Semnatarii unei declarații constată cu dezamăgire că propunerea de a exclude 8 martie din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare este întemeiată pe o justificare neadecvată care ignoră semnificația istorică a acestei zile și relevanța sa actuală.

„Invocarea faptului că ziua de 8 martie este celebrată doar în statele foste republici sovietice și nu e celebrată în niciun stat al Uniunii Europene (UE) reprezintă un argument fals pentru a solicita eliminarea acestei zile din lista zilelor de sărbătoare nelucrătoare. După cum am menționat mai sus, ziua de 8 martie este o sărbătoare internațională care are scopul să celebreze lupta femeilor pentru drepturile lor și munca care trebuie încă depusă pentru a atinge egalitatea de gen pe deplin, inclusiv în Republica Moldova. Mai mult, noi, ca cetățeni ai RM, ar trebui să ne cunoaștem istoria, s-o analizăm critic și să ne-o asumăm. Trecutul sovietic este parte componentă a istoriei Republicii Moldova, care nu poate fi ignorat sau eliminat peste noapte. Faptul că ziua de 8 martie a fost celebrată în perioada sovietică și noi am continuat s-o celebrăm după obținerea independenței, în timp ce alte state au renunțat la partea oficială a acestei zile nu anulează importanța și semnificația istorică a ei. Alinierea la standardele Uniunii Europene nu presupune renunțarea la propria istorie și la specificitățile care ne definesc ca țară și regiune, atât din punct de vedere istoric, cât și în prezent”, conform declaraţiei.

Citeşte şi: Zilele libere se schimbă: 8 martie şi 1 mai vor fi zile lucrătoare, dar vom avea mini-vacanţă de Anul Nou

Semnatarii mai spun că ziua de 1 mai, Ziua Internațională a Muncii nu poate fi o zi de sărbătoare lucrătoare, așa cum aceasta contravine principiului de bază pentru existența acestei zile. Ziua Internațională a Muncii este celebrată peste tot în lume ca zi de sărbătoare nelucrătoare, așa cum muncitorii și muncitoarele lucrează anul împrejur și au luptat să obțină o zi nelucrătoare care le permite să-și celebreze munca în afara câmpului de muncă. La fel ca și 8 martie, ziua de 1 mai este o zi de importanță istorică care tradițional a fost o zi nelucrătoare.

Aceste două zile, 8 martie și 1 mai sunt zile internaționale, celebrate în diverse țări cu scopul de a promova o istorie bogată a luptelor pentru drepturile femeilor și drepturile muncitorilor și care au fost stabilite încă de la început ca zile de sărbătoare nelucrătoare.

În acest context, semnatarii declarației solicită păstrarea zilei de 8 martie ca zi de sărbătoare nelucrătoare, precum şi păstrarea zilei de 1 mai ca zi de sărbătoare nelucrătoare.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...