Linkuri accesibilitate

Socialiştii nu recunosc rezultatele alegerilor din Chişinău


Zinaida Greceanîi
Zinaida Greceanîi

Potrivit datelor CEC, candidatul socialiştilor Zinaida Greceanîi a pierdut cu o diferenţă de aproape 7 la sută (21 de mii de voturi) în faţa actualului primar Dorin Chirtoacă.

Partidul Socialiștilor spune că nu recunoaşte înfrângerea candidatei lor, Zinaida Greceanîi, la alegerile locale din Chișinău. La o conferință de presă liderul PSRM, Igor Dodon, a spus că rezultatele vor fi contestate si se declara hotărât să obţină repetarea alegerilor. După numărarea tuturor voturilor, CEC a anunțat că la turul al doilea al alegerilor locale, de duminică, Dorin Chirtoacă a obținut 53,54% din voturi, față de 46,46%, câte a primit Zinaida Greceanîi.

Ce anume i-a determinat pe socialiști să nu recunoască rezultatele alegerilor din municipiul Chișinău nu este deocamdată nu e limpede.

Liderul PSRM Igor Dodon a invocat presupuse încălcări semnalate de observatorii partidului, ceea ce ar face posibilă, potrivit liderului opoziției socialiste, contestarea rezultatelor. Mai multe detalii urmează a fi date publicității marți, a promis Igor Dodon.

De cealaltă parte, liberalul Valeriu Munteanu a ripostat astăzi, spunând că e imposibil de falsificat 21 de mii de voturi care constituie diferența dintre scorul obținut de Dorin Chirtoacă şi cel al Zinaidei Greceanîi.

Asociaţia Promo-lex care a avut observatori în toate secțiile de votare din municipiul Chişinău precizează că au fost înregistrate încălcări însă nu de natură să influențeze rezultatele scrutinului. Pavel Postică de la Promo-Lex:

„Procesul electoral a decurs cu mici neregularități, dar care nu afectează scorul general obținut cel în puțin în cele două municipii unde am avut posibilitatea să realizăm numărătoarea paralelă a voturilor.”

Promo-Lex a efectuat numărarea paralelă a voturilor la Comrat şi în municipiul Chișinău. Rezultatele obținute coincid în pare parte cu cele oficiale prezentate de CEC. În municipiul Chişinău, Promo-lex a obținut o diferență de peste 20 de voturi la fiecare dintre cei doi candidați. Pavel Postică a explicat că diferența e cauzată de 13 procese verbale întocmite eronat de organele electorale şi că diferența e nesemnificativă.

Reacția socialiștilor era oarecum previzibilă spun unii experți. Surprinzătoare, în opinia lor, este poziția vicepreședintelui CEC, Ştefan Urâtu. Acesta a declarat astăzi la conferinţa în care au fost făcute publice rezultatele finale preliminare că ar putea să-și prezinte demisia de onoare, întrucât este nemulțumit de felul în care s-au desfășurat turul întâi și turul doi al alegerilor locale.

„Indiferent de rezultatele alegerilor, eu personal nu sunt mulţumit de prestaţia pe care am făcut-o în calitate de vicepreşedinte al CEC în organizarea alegerilor libere şi corecte. Nu sunt mulţumit de starea registrului de stat al alegătorilor, nu sunt mulţumit de modul în care au fost distribuite buletinele de vot de la tipografie şi cum au fost transportate la faţa locului, persoanele care s-au aflat în cadrul direcţiei IT în ziua alegerilor în primul tur şi în al doilea. Acum sunt la faza de examinare, ulterior voi aduce şi alte informaţii.”

În replică preşedintele CEC Iurie Ciocan a spus:

„Pentru persoanele care sunt nemulţumite ştiu că demisia de onoare este un instrument viabil.”

Ştefan Urâtu: „Posibil că va urma. Modul în care oamenii s-au bătut pentru putere pentru că anumite structuri, în loc să-i ajute, i-au contrapus, asta nu este o prestație bună. O să analizez şi posibil o să mă folosesc de recomandarea președintelui.”

Spre deosebire de alegerile parlamentare, rezultatele cărora sunt confirmate de Curtea Constituţională, în cazul celor locale, instanțele de judecată teritoriale urmează să valideze rezultatele, examinând și eventualele încălcări semnalate. Deciziile instanțelor pot fi contestate, urmând să se expună instanțele ierarhic superioare ceea ce poate dura până la câteva luni.

Experții nu exclud că pentru a spulbera toate suspiciunile voturile exprimate în turul doi al scrutinului în municipiul Chişinău vor fi renumărate, după ce astăzi, judecătoria Centru a admis demersul socialiştilor de a renumăra voturile pentru componenţa Consiliul Municipal Chişinău exprimate în primul tur.

Previous Next

XS
SM
MD
LG