Actualitate

Apple va plăti Irlandei 15 miliarde de dolari, după ce ani de zile a beneficiat de un statut privilegiat în mai multe state a UE

Această sumă reprezintă 5,9% din totalul rezervelor de cash ale companiei, încât în august 2017, compania din domeniul hi-tech a raportat rezerve de 261,5 miliarde de dolari, potrivit Quartz.

Înţelegerea sugerează că Uniunea Europeană câştigă pas cu pas disputa pe care a avut-o cu Apple şi Irlanda. Începând din anii 90, Apple s-a bucurat de un acord stabilit cu Irlanda prin care gigantul trebuie să plătească statului irlandez taxe de 0,005%, înţelegere care a făcut parte din eforturile Irlandei de a încuraja investiţiile străine.

Totuşi, Uniunea Europeană a argumentat faptul că acest angajament este o înţelegere care i-a permis companiei Apple să evite plata taxelor în alte state UE în care operează, prin sifonarea profiturilor către două subsidiare din Irlanda. În 2016, Comisia Europeană a decis că acest aranjament este „ilegal sub incidenţa legilor statelor din Uniunea Europeană”.

Atât Apple cât şi Irlanda au încercat să întârzie, pe cât posibil, supunerea la această regulă. CEO-ul Apple, Tim Cook a numit-o „în totalitate o prostie politică”.

În luna octombrie, Uniunea Europeană a ajuns cu acest caz în Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cel mai mare corp judiciar din cadrul UE, în speranţa că va pune presiune atât pe companie cât şi pe Irlanda să coopereze.

În ciuda noii înţelegeri, Apple va rămâne în continuare la fosta înţelegere până când aceasta va expira. „Avem o echipă dedicată care lucrează atent cu Irlanda în cadrul procesului pe care l-a mandatat Comisia Europeană.

Rămânem încrezători cu privire la faptul că, Curtea Generală a Uniunii Europene va întoarce decizia Comisiei după ce reia toate dovezile din acest caz”, a transmis compania Apple către Wall Street Journal.

Sursa: Zf.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *