Nume
Parola
Vizualizări: 1765
Schimb de practici moldo-slovace în implementarea reformei de descentralizare
29 Iunie 2015 — În perioada 16-18 iunie 2015, o delegație impresionantă de 30 de primari din Slovacia au efectuat o vizită la Chișinău. Evenimentul a fost organizat și desfășurat de Congresul Autorităților Locale (CALM). Astfel, într-o atmosferă informală, edilii din cele două țări și-au putut împărtăși propriile viziuni asupra provocărilor din domeniul APL.

Experiența Slovaciei, dar și practicile Republicii Moldova, pe segmentul fortificării autonomiei locale, au reprezentat axul director al întâlnirii între reprezentanții APL din cele două țări. Având tangențe pe mai multe aspecte - provin dintr-un sistem socialist centralizat comun, sunt comparabile în ceea ce privește teritoriul și numărul populației, au în componență unități administrative-teritoriale -, statele noastre înglobează premisele unui dialog consistent, în procesul de identificare a unor modele de guvernare locală compatibile ambelor țări.
Scopul vizitei de studiu a constat în discutarea problemelor actuale ale descentralizării, cunoaşterea experienţei şi a practicilor de succes acumulate în Slovacia, oferirea unor soluţii în realizarea reformei de descentralizare în Republica Moldova.
În data de 16 iunie, primarii din cele două țări s-au reunit în cadrul unui atelier de lucru, în cadrul căruia au diseminat bunele practici și s-au informat reciproc despre starea de lucruri din domeniul guvernării locale și centrale în procesul de descentralizare și consolidare a autonomiei locale.
Participanții au menționat că împărtășirea experiențelor pozitive, dar și a celor negative, în ceea ce privește procesul de descentralizare, sunt foarte importante. In special, reprezentanții APL din Republica Moldova au menționat că în pofida faptului că descentralizarea puterii şi asigurarea autonomiei locale este una din priorităţile guvernării de la Chișinău, acţiunile de descentralizare de până acum au fost nesistematice, au specificat vorbitorii.
Totodată, conducătorul delegației Slovace, Dl. Stanislav Horník, primar de Hriňová, a salutat prezenta și a oferit o cracteristica generală a sistemul actual de administrație publică locală din Slovacia, situația actuală, modul cum deruleaza procesul de descenralizare și cum autoritățile locale din Slovacia reușesc să atraga fonduri importante pentru dezvoltarea infrestructurii locale. În acest sens, Slovacia fiind unii din liderii din cadrul UE in asimilare fondurilor. De asemenea, membrii delegației slovace au expus detalii despre modelele care sunt implementate în țara lor, mai ales în ceea ce privește transferul competenţelor şi al resurselor financiare de la autoritatea centrală către autorităţile locale, dar și exemple concrete de gestionare și monitorizare a banilor.
“Avem de învățat multe de la colegii noștri din Slovacia, atât autoritățile centrale cât și cele locale. Fără un dialog permanent, bazat pe un respect reciproc între autoritățile centrale și locale nu vom putea implementa reforme democratice în Republica Moldova”- a menționat Tatiana Badan, președintele CALM, primarul de Selemet, Cimișlia.
După sesiunea de lucru, primarii au continuat comunicarea într-un spațiu neformal. Edilii moldoveni le-au organizat o excursie colegilor prin locurile pitorești din țară. Totodată, aceștia au avut ocazia să cunoască tradițiile care ne reprezintă ca națiune. Părțile au convenit asupra dezvoltării relațiilor și dialogului între Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și partenerii din Slovacia. În acest sens, in viitorul apropiat, va fi organizată o vizită de studiul în Slovacia, în cadrul căreia APL din Republica Moldova vor avea posibilitatea de a studia in profunzime experiența APL-urilor din Slovacia pe diverse domenii și se vor stabili colaborări/parteneriate bilaterale.
Amintim că, anul trecut, un grup numeros de edili din Republica Moldova, au putut vedea cu ochii proprii cum acționează autoritățile slovace în domeniul descentralizării financiare, preponderent în domeniul impozitelor și taxelor locale. Vizita s-a focusat pe sistemul de organizare și funcționare a APL, tipul de competențe proprii și delegate, tipurile și administrarea impozitelor și taxelor locale, relațiile dintre diferiți actori, precum Ministerul Finanțelor și APL de nivelul I, APL I și regiuni, etc. În cadrul a 11 întruniri reprezentanții din Republica Moldova au avut posibilitatea să cunoască mai bine sistemul de organizare, administrare și finanțare din Slovacia, să studieze experiența și bunele practici în domeniu, să afle problemele cu care s-au confruntat autoritățile din Slovacia pe parcursul reformei de descentralizare care durează de 15 ani.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă