Vlad Plahotniuc, în lista oligarhilor din Europa de Est care decid soarta ţării din umbră

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oligarhul și liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a fost inclus în topul oligarhilor din Europa de Est care conduce ţara din umbră. Topul „17 oligarhi care modelează Europa de Est” a fost realizat de presa germană, în contextul Zilei Internaţionale Anticorupţie.

Publicaţia germană a cerut de la 17 jurnaliști de investigație să introducă oligarhii care modelează soarta țărilor lor, din spatele scenei. Astfel din Republica Moldova s-a dovedit a fi Vlad Plahotniuc.

„Vlad Plahotniuc deține o funcție publică pe care a creat-o pentru sine – coordonator al Alianței de guvernământ. A reușit să acapareze majoritatea instituțiilor statului. Acesta a construit în jurul său un imperiu financiar umbros și a angajat mai mulţi experți pentru a lucra pe tot felul de scheme și pentru a elabora legi. Plahotniuc a creat un trust care deseori funcționează cu știri false, care vizează denigrarea oponenților politici. În rețelele sociale, a creat o adevărată „armată de trol”. Obiectivul său principal este de a crea imaginea unui om de afaceri, filantrop, diplomat, bun guvernator etc. Tactica lui este de a subordona oamenii care stau în calea lui prin șantaj și presiune. Partidul Democrat, pe care îl conduce, gestionează sume uriașe de bani din donații dubioase. Miza lui Plahotniuc este alegerile din 2018, când el speră să se adune într-un parlament pentru a-și legitima guvernul” se arată într-o ştirea germană, de pe site-ul Ostpol, investigaţia realizată de Cornelia Cozonac, de la Centrul de Investigaţii Jurnalistice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...