Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Problema școlilor…

Viceprim-ministru pentru Reintegrare: „Problema școlilor românești din regiunea transnistreană a fost SOLUȚIONATĂ”

Școlile românești din regiunea transnistreană nu vor mai fi discriminate și umilite. Declarația a fost făcută de către viceprim-ministrul pentru reintegrare, Gheorghe Bălan, în cadrul unui interviu acordat Agenției Informaționale de Stat MOLDPRES.

Termenul de chirie a școlilor cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană va fi extins la 10 ani, față de un an, cum era înainte. De asemenea, plățile pentru serviciile comunale vor fi identice, indiferent de limba de predare în instituția de învățământ.

„Asta înseamnă că discriminarea la care erau supuse școlile cu predare în grafie latină va fi eliminată. Anterior, plățile pentru chirie erau exagerate și variau la fiecare instituție de învățământ, astfel încât un liceu putea să achite peste 600 mii de lei/anual, iar altul până la 1,9 mln de lei/anual, deși lipseau condițiile conforme cerințelor procesului educațional”, susține Bălan.

Şcolile cu studiere în limba română din stânga Nistrului au fost, în ultimii 25 de ani, o monedă de schimb pentru pretinsele autorităţi de la Tiraspol în procesul de negocieri cu Chişinăul, iar cei care au de suferit din cauza acestor tranzacţii sunt copiii care vor să înveţe în limba de stat – limba română.

„În toţi aceşti 25 de ani de independenţă, noi nu am învăţat, ci am scris istoria”, constată Ion Iovcev, directorul Liceului Teoretic „Lucian Blaga” din Tiraspol. El spune că, deşi aşa-numita conducere a regiunii transnistrene s-a schimbat, atitudinea acesteia faţă de cei care vor să înveţe în grafia latină a rămas aceeaşi, fiind trataţi ca nişte duşmani şi trădători ai valorilor impuse de separatişti.

„Zilnic, cele opt şcoli cu predare în limba română se confruntă cu o atitudine discriminatorie din partea autorităţilor din stânga Nistrului: mărirea preţului la chirie, sedii confiscate, interdicţia de a aduce manuale noi, tehnică sau produse alimentare din dreapta Nistrului, obstacole la libera circulaţie a elevilor şi profesorilor, interdicţia de a intona imnul de stat al R. Moldova şi de a arbora Tricolorul pe sediile şcolilor”, spune Ion Iovcev.

Numărul elevilor înscrişi la liceele cu studiere în limba română din regiunea transnistreană descreşte vertiginos. Dacă în anul 1998 erau peste 5000 de elevi, acum au rămas mai puţin de 2000.

Citiți aici:

„Cei care au chinuit şi terorizat cel mai mult şcolile noastre se refugiază acum la Chişinău”